FOLYADÉKHŰTŐK

FOLYADÉKHŰTŐK

A PROFROID "RLC" termékcsaládját kifejezetten ipari hűtési alkalmazáshoz tervezték. A 12 modellből áll. „RLC” 200 kW-tól 700 kW-ig terjedő hűtőteljesítmény tartományát fed le. Üzemeltetése környezet barát - optimális energiahatékonyság mellett.

 

A BERENDEZÉS SPECIÁLISAN IPARI HŰTÉSTECHNIKAI FELADATOK ELLÁTÁSÁRA LETT KIFEJLESZTVE:

 

TERVEZÉSNÉL FONTOS HANGSÚLYT KAPOTT AZ ENERGIA HATÉKONYSÁG

 

Egyedi, projektre tervezett kivitelben is.

 

Kompakt csavar kompresszoros folyadékhűtők
Kompakt scroll kompresszoros folyadékhűtők
Falling Film Water Chillers / Eső víz film-es folyadékhűtő

 

Az Eső Víz Filmes Folyadékhűtő a Pillow Plate technológián alapuló vízhűtő. Az Esővíz Filmes Folyadékhűtő alkalmazásával (<0,5 ° C) a jeges vízzel rövid idő alatt nagy mennyiségű terméket tudunk lehűteni. Ez a (recirkuláló) vízhűtő, amely állandó hőmérsékletre hűti a vizet, megfelelő megoldás a termékek folyamatos hűtésére. Mivel minden hűtési szükséglet más és más, az Eső Víz Filmes Folyadékhűtő mindig egyedi gyártású. A gyár mérnökeivel együtt számítjuk ki partnereink számára a legjobb megoldást.

 

Alkalmazási területek:

 

Az Eső Víz Filmes Folyadékhűtő nagy mennyiségű víz , folyamatos egyenletes hőmérsékletre történő hűtését teszi lehetővé. A víz újrafelhasználható. Nyitott rendszer , akár a szennyezett víz hűtésére is alkalmas.

 

Az Eső Víz Filmes Folyadékhűtő működése:
A folyadékhűtő felső tartályából a víz a Pillow Plate technológiával kialakított lemezekre hullik alá. A Párnás kialakítású lemezekben hűtőközeg kering. A víz nagyon vékony , film rétegben folyamatosan folyik a lemezeken le az alsó tartályba. Az alsó tartályból a kívánt hőfokra hűtött víz (max 0,5C) egy kétkörös lemezes hőcserélőn keresztül hűti le a terméket, vagy a terméket hűtő közvetítő közeget. Szivattyú segítségével a felhasznált víz ismét visszaáramlik a folyadékhűtő felső tartályába, és hűtési folyamat újra kezdődik.

 

ELŐNYÖK:

Kapacitás tartomány:

A Megrendelők igénye szerint egységenként 10–200 kWatt hűtőteljesítményben.

 

A Merülő Folyadékhűtő egyszerűvé teszik a folyadékok széles választékának HŰTÉSÉT vagy FELMELEGÍTÉSÉT.

Alkalmazási területek:

Előnyök:

A Merülő Folyadékhűtő működése:

 

A Merülő Folyadékhűtő Párnás kialakítású lemezrendszerébe hideg (hűtés esetén) vagy meleg (felmelegítés esetén) közeget áramoltatnak. Ezt követően a Merülő Folyadékhűtőt egy tartályba merítik melyben a hőkezelés alá kerülő terméket (mely folyadék állapotban van) a lemez rendszeren átáramoltatják.

A Folyadékhűtőt folyamatos áramlással vagy szakaszos eljárással lehet felhasználni.
A lemezeket könnyű tisztítani és karbantartani.

Levegő keverő alkalmazásával turbulencia hozható létre a lemezek felületén, ez nagymértékben javítja az eljárás hőátadási együtthatóját. A keverést recirkulációs szivattyúval, levegő befecskendezéssel, pezsgőztetéssel lehet létrehozni.

Igény esetén JÉG BANK és MERÜLŐ FOLYADÉKHŰTŐ kombináció is kialakítható.
Üzemórák alatt a Merülő Folyadékhűtőként funkcionál , éjszaka viszont jégképződést végezhetnek rajta.

Ice Bank / JÉGBANK

Jégbank működése:

A Jégbank lemezes rendszere a vízzel teli tartályba van bemerítve. Éjszaka, amikor az energia alacsony áron van, a lemezek befagyasztják a vizet a tartályba. Szabályozható jégképződés indul el a lemezeken. A nap folyamán, amikor a villamos energia drágább, a hűtő kikapcsol. A jég, a jeges víz olvadásnak indul. Ez a jeges víz a termékek közvetett hűtésére használható

Az alacsonyabb éjszakai hőmérséklet lehetővé teszi a hűtőberendezések hatékonyabb működését, mint a nap folyamán, csökkentve ezzel az energiafogyasztást. Kevesebb hűtőteljesítményre van szükség, ami alacsonyabb üzemeltetési költséget jelent. Az éjszakai villamos energia használata csökkenti a napközbeni csúcs energiafogyasztást.

 

FOLYADÉKHŰTŐK BORÁSZATOK SZÁMÁRA:

Már a régmúltban is a bortermelők tisztában voltak a hőmérséklet-szabályozás fontos szerepével a borászati folyamatban. Néhány évtizeddel ezelőtt a bortermelők kizárólag a „természetre” támaszkodtak, hogy a bortermelés során az ideális feltételeket biztosítsák. Napjainkban azonban minőségi és gazdaságilag is életképes bortermelés csupán a természetre támaszkodvan nem lehetséges. A hőmérséklet-szabályozása jelentős hatással van a bortermelés minden szakaszára.
A betakarítás után a szőlő tárolásakor, az alkoholtartalom , az erjesztés, a borkősav stabilizálásakor egyaránt. A megfelelő hőmérséklet fontos tényező a bor öregedésében , minőségének megőrzésében, de még a kóstolás , fogyasztás során is.

A Daikin széles skáláját gyártja azon folyadékhűtőknek, amelyek megfelelnek a borkészítés különböző folyamatainak

 

1. Hűtő tároló

A szőlő ideiglenes tárolása 5 ° C alatti hőmérsékleten, a spontán erjedés elkerülése érdekében. A gyümölcs lehűtése a préselés előtt is lelassítja az oxidációt, ami enzimatikusan szabályozott reakció, és ezért hőmérsékletérzékeny.

2. Alkoholos erjesztés

Az alkoholos erjesztés előtt a mustot gyakran hűtik a fermentációs tartályban, hogy fokozzák a hideg macerációt. Az élesztő fermentáció során a mustban lévő glükóz etanolba bomlik. Ezt a legjobban akkor lehet elérni, ha a hőmérsékletet 16–20 ° C-on tartják a fehérborok és a 24–32 ° C-os vörösborok esetében.
A Daikin vízhűtők képesek a pontos hőmérsékletet biztosítani mindenféle erjesztő tartályhoz, beleértve a köpenyes, öv- és függönymodelleket is.

3. Malolaktikus erjesztés

Ez a „csendes” erjedési folyamat során következik be, és az almás ízű almás savat lágyabb ízű tejszerű tejsavvá alakítja, ezáltal csökkentve a főként vörös és esetenként fehér borok savasságát. A tejsavbaktériumok kedvező fejlődéséhez hűtés vagy melegítés szükséges 20 és 22 ° C közötti hőmérsékleten.

4. Tartrikus stabilizálás

A borosüvegben kicsapódó tartarátkristályok képződésének elkerülése érdekében a bort a palackozás előtt stabilizálni kell. Tartós stabilizáció érdekében a bort 0 ° C alá hűtik, így a kristályok könnyen elválaszthatók a tisztított bortól.

5. Palackozás és tárolás

A minőség megőrzés a hőmérséklet és a páratartalom szoros szabályozásától is függ. A 8 ° C alatti vagy 22 ° C feletti hőmérsékletek kémiai reakciókat okozhatnak, amelyek befolyásolják a bor minőségét. A megőrzési időszak alatt nagyon fontos, hogy a hőmérséklet állandó (nem ingadozhat) a 12 és 18 ° C közötti optimális hőmérsékleti tartományon belül. A megőrzés során gyakran szükséges a fűtés is.

6. Vezérlés

A Daikin folyadékhűtők garantálják az optimális hőmérséklet-szabályozást a különböző borászati eljárások során. Ezek igény esetén, integrálhatóak egy teljes épületirányítási rendszerbe is, amely a teljes borászat működését felügyeli.

7. Folyadékhűtő

Daikin folyadékhűtők széles választékát kínálja a borászok számára, amelyek optimális hőmérséklet- és páratartalom-szabályozást biztosítanak. Különösen energiatakarékos megoldás érhető el a vízhűtéses hűtőtornyok vagy dry coolerek kombinálásával.

8. Puffertartály

A puffertartály biztosítja a rendszer működési stabilitását mind a teljes, mind a részleges terhelés mellett, és vízellátást biztosít a különböző hűtési és fűtési folyamatokhoz. Mérete függ ezen eljárások hőmérséklet-szabályozási követelményeitől.

9. Fűtés

A fűtés számos borászati folyamatban, valamint a borászat egészében szükséges. Például a fermentáció megkezdéséhez szükséges hőmérséklet fenntartására, valamint forró víz biztosítására a tisztításhoz és pasztőrözéshez stb. A hőszivattyúk és a hővisszanyerés jelentősen csökkentheti a borászat fűtési költségeit.

10. Konfort hűtés és fűtés

A hőszivattyús folyadékhűtők, fan coil-okkal és a légkezelők kombinációjával jó hatással lehet a kóstoló helyiségek, irodák, laboratóriumok és egyéb, a pincészet körül található létesítmények hűtésére vagy fűtésére.

 

FOLYADÉKHŰTŐK IPARI FELHASZNÁLÁSRA

 

Az ipari hűtőberendezések alkalmazása széles körű. A gyógyszeripar, az élelmiszeripar, a petrolkémia, a műanyaggyártás, a fém ipar és az agrár szektor több olyan területet foglal magába, ahol a gyártási tárolási folyamatok során ipari hűtőberendezéseket használnak.

Alkalmazhatják őket:

Munkaterületek hűtésére:

A gyártóberendezések sok hőt termelnek. Egy ilyen meleg környezet veszélyes lehet a munkavállalók számára. A munkaterület hűtőrendszere hűtheti a levegőt a gyárban, így biztonságosabbá és kényelmesebbé teszi azt a munkavállalók számára. Nyáron, meleg időben, ezeket a léghűtési rendszereket használhatjuk irodák vagy más munkaterületek hűtésére is.

Technológiai gyártási folyamatok hűtésére:

Az ipari folyamatok sokszor hőt termelnek pl.: súrlódás, égés útján. A berendezés hosszú élettartamának növelése és a gyártási folyamat zökkenőmentes működése érdekében technológiai folyadék-hűtőre van szükség. Az otthoni vagy irodai szabványos HVAC rendszerekkel ellentétben itt ezek a renszerek hűtik az adott gyártási területen keringő folyadékot, fenntartva a beállított hőmérsékletet. Ez a közvetítő folyadék lehet víz, propilén vagy etilénglikol, vagy akár metanol vagy etanol...stb. Mivel az ipari folyamatok sokrétűek, (mint pl.: a petrolkémiai gyártás és a műanyaggyártás) a technológiai folyadék-hűtők többféle kivitelben léteznek.

Műanyag gyártás:

A műanyag gyártás kiemelten hőmérséklet érzékeny szakterület. Gyártás során a műanyagokat, illetve azok összetevőit, megfelelő hőmérsékletre kell hűteniük. A szerszámok hűtése megbízható technológiai hűtőt igényel.

Fém ipar:

Fémbevonatok készítése, galvanizálás,anodálási eljárások...stb: Nagyon sok módszer magas hőmérsékletet igényel. Mivel mind az anodálás, mind a fémbevonat készítés hőmérséklete több száz fokot igényel, az ezekre a folyamatokra szakosodott cégeknek nagy teljesítményű hűtőberendezésre van szükségük az oldatból előállított hő eltávolításához.

Élelmiszer-feldolgozás:

A hűtőrendszerek fontos szerepet töltenek be az élelmiszer gyártás során. A folyadékhűtők sokszor közvetítő közegeken keresztül ( glikolt, propilén glikol, sós víz...stb.) közvetítik a hideget hőcserélőkön át az élelmiszer- vagy ital gyártási folyamatok számára. (Alkalmazás: pl:.sörfőzdék, borhűtők, italgyártók, tészta vagy fagylalt gyártók ..stb)

 

Épületgépészeti Ipari felhasználású folyadékhűtők, fan coil rendszerek

 


Cégünk vállalja szellőzés technikai rendszerek kialakítását, computer klímák, klímaszekrények, VRV-k, folyadékhűtők, komplett klímatechnikai rendszerek kivitelezését, hűvös helyiségek kialakítását, valamint ezen rendszerek, berendezések karbantartását, üzemeltetését.

A folyadékhűtős/fan coil rendszer a legegyszerűbb hűtési rendszer, amit fűtésre is használhatunk. Szűrt, temperált levegő, zajtalan üzem jellemzi ezt a megoldást, ami kiegészítőkkel frisslevegős ellátásra is alkalmas. A technológia alacsony bekerülési költségének és kedvező tulajdonságainak a bankok, irodaházak, bevásárlóközpontok által preferált hűtő/fűtő berendezés, amely egyre kedveltebb családi házak, lakások kivitelezése során is.

 

Mi a fan-coil tulajdonképpen?

 

A fan-coil egy lamellás hőcserélő felület, amelyen egy ventilátor segítségével a helyiség levegőjét átáramoltatjuk. A hőcserélő csövekre erősített apró bordák sokaságából áll, ezáltal többszörösére megnövekedik a hőleadó felület egy hagyományos radiátorhoz képest. A nagy hőcserélő felület és a ventilátoros levegő keringtetésnek köszönhetően a berendezés hűtésre is alkalmas, amennyiben hideg vizet keringtetünk rajta keresztül.

 

Kétcsöves fan-coil: a hűtővíz ugyanabban a csőpárban kering, mint a fűtővíz, tehát szezonálisan kell a hőközpontban kiválasztani a fűtési vagy hűtési üzemmódot. A fentiekből következik, hogy a fan-coil berendezésen, csak két csonk van, és egy hőcserélő, amelyben felváltva hideg (nyáron), meleg víz (télen) kering.

 

Négycsöves fan-coil: külön rendszert kell kiépíteni a téli, ill. a nyári üzemnek, külön csőpáron kering a fűtővíz és külön csőpáron a hűtővíz. A fan-coil ebben az esetben két egymástól független hőcserélőt tartalmaz, és négy vízoldali csonkja van. Előnye a kétcsöves változathoz képest, hogy a készülék automatikusan, az igényeknek megfelelően hűt vagy fűt szinte azonos időben. Emberi beavatkozás nem kell az átálláshoz, és központi átkapcsolás sem szükséges a kazán és a folyadékhűtő között. Továbbá a fűtési hőcserélő kisebb felületű, mint a hűtési, ezért a fan-coil fűtési teljesítménye összhangban van a hűtési teljesítménnyel

 

A fan-coil berendezések előnyös tulajdonságai:

alacsonyabb beruházási költség a hagyományos radiátor és klíma berendezés együttes alkalmazásával szemben (mivel csak egy berendezést kell alkalmazni) energiatakarékos megoldás: Alacsony elektromos áramfogyasztás Hőszivattyúval, napkollektorral, kondenzációs kazánokkal, geotermikus rendszerekkel kombinálható Intelligens, mikroprocesszoros vezérlés
Nagyszámú beltéri egység (fan-coil) integrálható egy kültéri egységre
Elegáns megoldás, harmonikusan illeszkedik minden környezetbe
Falra, állmennyezetbe szerelhető
Csendes üzem
A beépített kivehető és mosható légszűrő megszűri az átáramoltatott levegőt, megtisztítva azt a lebegő hajszálaktól, pókhálótól és egyéb szennyeződésektől, nem okoz porlebegtetést légcsatornázható, ezáltal a frisslevegő ellátás megoldható

 

Fan coil rendszer tervezése során az alábbi szempontokat tanácsos figyelembe venni:

 

A szükséges hűtési teljesítmény, az egyidejűségi tényező figyelembevételével a rendelkezésre álló kondenzátor hűtési lehetőség (léghűtésű v. vízhűtésű kondenzátort kell alkalmazni)
Osztott v. kompakt folyadékhűtőt célszerűbb alkalmazni,
A zajszint figyelembe vétele mellett a telepítés körülményei (pl. rendelkezésre álló hely, helyszínre szállíthatóság, daruzás szükséges-e)
Bekerülési ár, garanciális feltételek
Megközelíthetőség, karbantartási igények/költségek, szerelhetőség
Üzemi követelmények (Pl. szükséges hidegvíz hőmérséklet, téli üzem szükséges- e)
A helyszínen rendelkezésre álló elektromos energia