Füstölők, érlelő klímák, hűtők

 

A klímaberendezés feladata:     
A légkondícionált érlelő és füstölő-érlelő kamrák feladata, a termékben levő nedvesség eltávolítása, pontosan beállított levegő, hőmérséklet  és páratartalom mellett.
A különböző érlelni illetve füstölni kívánt termék minőségét nagyban befolyásolja a megfelelő légállapot megteremtése. A folyamat során, a cirkuláló levegőből kiválik az elvonandó víz, mely a vízgyűjtőből vízzáron keresztül jut a csatornahálózatba. A megfelelő hőmérsékletű, páratartalmú befújásra előkészítette levegő, váltócsappantyún keresztül jut a levegőelosztó csőbe.

A légcsatornákból váltakozva áramlik a levegő az érlelő terem mennyezete alatt jobb, vagy baloldali térfélbe. Ezt követően áthalad az érlelni, füstölni kívánt termék között, majd eljut a terem középvonalában elhelyezett szívócsatornába.A folyamat automatikusan zajlik, beavatkozás nélkül, az előre beállított paraméterek alapján. Füstölés, érlelés: a kezelni kívánt terméket akár 2-3 napon át hűtik, tárolják, füstölik. Ezt a folyamatot követi az érlelés, szárítás.


A Klímaberendezés elhelyezése:                                           
Füstölő –érlelő klíma esetén: a nyomó és visszaszívó légcsatornák kivételével, a teljes berendezés külön géptérben kerül elhelyezésre.
Utóérlelő klíma esetén: a teljes berendezés az érlelőterembe kerülhet. Ebben az esetben, a nyomó légcsatorna lehet felső, alsó elhelyezésű.

A berendezés szerkezeti felépítése:
A lemezházas klímaberendezés biztosítja a megkívánt levegőállapotok beállítását és tartását. Szerkezetileg hűtőbattériából, cseppleválasztóból, utófűtőből és nedvesítő szerkezetből áll. A berendezéshez a lemezház oldalán csatlakozik a cirkulációt végző ventilátor. A termék elhelyezése: kocsin, állványszerkezeten, vagy mennyezeten lévő horgon.

A keringetett levegő, áthalad a klímaberendezés egységen – léghűtő, cseppleválasztó és utófűtő – a keverőtérbe kerül, ahol a kívánt páratartalom beállítása történik. A páratartalom mérése a visszaszívó légcsatorna nyílása elé helyezett – a légáramban lévő – kapacitív, vagy pszihometrikus érzékelővel történhet.
A berendezés vezérlése:
A folyamatot mikroprocesszor végzi, melynek a kezelőegysége közvetlenül a kamra mellett, a vezérlőszekrényben kerül elhelyezésre.

A Klímaberendezés megtervezéséhez beszereléséhez, üzemeltetéséhez szükséges adatok:

  • Mi az érlelni kívánt termék
  • Betárolási hőmérséklet
  • A termék forgási sebessége
  • A rendelkezésre álló helyiség méretei, száma
  • Anyagmozgatás, tárolás módját (kocsi, állvány),
  • A meglévő, vagy létesítendő fűtőenergia (gáz, melegvíz, gőz) paramétereit,
  • A meglévő, vagy létesítendő hűtőenergia (ammónia, freon, glikol) paramétereit,

 

            

adatkezelesi-tajekoztato