Hús – Sajt – élelmiszer ipar számára
Alap berendezés:
A légkondícionált érlelő és füstölő-érlelő kamrák feladata, a termékben levő nedvesség eltávolítása, pontosan beállított levegő, hőmérséklet és páratartalom mellett.
A különböző érlelni illetve füstölni kívánt termék minőségét nagyban befolyásolja a megfelelő légállapot megteremtése. A folyamat során, a cirkuláló levegőből kiválik az elvonandó víz, mely a vízgyűjtőből vízzáron keresztül jut a csatornahálózatba. A megfelelő hőmérsékletű, páratartalmú befújásra előkészítette levegő, váltócsappantyún keresztül jut a levegőelosztó csőbe.
A légcsatornákból váltakozva áramlik a levegő az érlelő terem mennyezete alatt jobb, vagy baloldali térfélbe. Ezt követően áthalad az érlelni, füstölni kívánt termék között, majd eljut a terem középvonalában elhelyezett szívócsatornába.A folyamat automatikusan zajlik, beavatkozás nélkül, az előre beállított paraméterek alapján. Füstölés, érlelés: a kezelni kívánt terméket akár 2-3 napon át hűtik, tárolják, füstölik. Ezt a folyamatot követi az érlelés, szárítás.
Klímaberendezés elhelyezése:
Füstölő –érlelő klíma esetén: a nyomó és visszaszívó légcsatornák kivételével, a teljes berendezés külön géptérben kerül elhelyezésre. Utóérlelő klíma esetén: a teljes berendezés az érlelőterembe kerülhet. Ebben az esetben, a nyomó légcsatorna lehet felső, alsó elhelyezésű.