Füstölők,
érlelő klímák,
hűtők

Hús – Sajt – élelmiszer ipar számára

Alap berendezés:

 

A légkondícionált érlelő és füstölő-érlelő kamrák feladata, a termékben levő nedvesség eltávolítása, pontosan beállított levegő, hőmérséklet és páratartalom mellett.

A különböző érlelni illetve füstölni kívánt termék minőségét nagyban befolyásolja a megfelelő légállapot megteremtése. A folyamat során, a cirkuláló levegőből kiválik az elvonandó víz, mely a vízgyűjtőből vízzáron keresztül jut a csatornahálózatba. A megfelelő hőmérsékletű, páratartalmú befújásra előkészítette levegő, váltócsappantyún keresztül jut a levegőelosztó csőbe.

A légcsatornákból váltakozva áramlik a levegő az érlelő terem mennyezete alatt jobb, vagy baloldali térfélbe. Ezt követően áthalad az érlelni, füstölni kívánt termék között, majd eljut a terem középvonalában elhelyezett szívócsatornába.A folyamat automatikusan zajlik, beavatkozás nélkül, az előre beállított paraméterek alapján. Füstölés, érlelés: a kezelni kívánt terméket akár 2-3 napon át hűtik, tárolják, füstölik. Ezt a folyamatot követi az érlelés, szárítás.

Klímaberendezés elhelyezése:

 

Füstölő –érlelő klíma esetén: a nyomó és visszaszívó légcsatornák kivételével, a teljes berendezés külön géptérben kerül elhelyezésre. Utóérlelő klíma esetén: a teljes berendezés az érlelőterembe kerülhet. Ebben az esetben, a nyomó légcsatorna lehet felső, alsó elhelyezésű.

 

A berendezés szerkezeti felépítése:

 

A lemezházas klímaberendezés biztosítja a megkívánt levegőállapotok beállítását és tartását. Szerkezetileg hűtőbattériából, cseppleválasztóból, utófűtőből és nedvesítő szerkezetből áll. A berendezéshez a lemezház oldalán csatlakozik a cirkulációt végző ventilátor. A termék elhelyezése: kocsin, állványszerkezeten, vagy mennyezeten lévő horgon.

A keringetett levegő, áthalad a klímaberendezés egységen – léghűtő, cseppleválasztó és utófűtő – a keverőtérbe kerül, ahol a kívánt páratartalom beállítása történik. A páratartalom mérése a visszaszívó légcsatorna nyílása elé helyezett – a légáramban lévő – kapacitív, vagy pszihometrikus érzékelővel történhet.

A berendezés vezérlése:
A folyamatot mikroprocesszor végzi, melynek a kezelőegysége közvetlenül a kamra mellett, a vezérlőszekrényben kerül elhelyezésre.

 

A Klímaberendezés megtervezéséhez beszereléséhez, üzemeltetéséhez szükséges adatok: