Gázmotor

 

Az energia talán az egyetlen olyan erőforrás, amelyre minden vállalkozásnak illetve magánszemélynek szüksége van. Nélkülözhetetlensége miatt beszerzési ára érzékenyen érinti felhasználóit. A villamos-, hő- és hidegenergia előállítására környezetkímélő és gazdaságos megoldásokat kell alkalmazni, mivel az utóbbi időben felértékelődött a zöldenergia és a tudatos környezetvédelem fokozódó jelentősége. Az emberiségnek szüksége van energiára a létfenntartásához, aminek biztosítása az energiatermelés feladata. Az energiagazdálkodás a folyamatosan növekvő energia megtermelése mellett a felhasználás ésszerűsítését, a takarékoskodást is jelenti, az élő környezet megőrzése érdekében.                                                      

Néhány szóban a gázmotorról

Az elmúlt néhány évben ugrásszerűen megnőtt hazánkban a gázmotorok száma, ma már több mint 200 ilyen berendezés üzemel. A gázmotorok jelenleg szinte ez az egyetlen érdemi lehetőség a távhődíjak csökkentésére A távfűtésért fizetendő díjak csökkentésének egyik lehetősége a gázmotor létesítése, amelynek a kis fűtőművek ideális helyet jelentenek. A gázmotor a hőt kvázi hulladék hőként termeli meg, a bevétel pedig az értékesített villamos energia árából származik. Amennyiben a villamos energia jó áron eladható, a termelt hő önköltsége igen alacsony lehet. Továbbá a gázmotorok előnye, hogy míg a hazánk villamosenergia-igényének 80 százalékát biztosító öt nagy erőmű az országban szétszórtan található, a gázmotorok a hő- és villamosenergia-fogyasztókhoz is közel vannak. A mai magyar villamosenergia-szállítási rendszer vesztesége több mint 10 százalék, ami jelentősen csökken azáltal, ha az áramtermelő rendszert a fogyasztókhoz közel létesítik.

(hazánkban az összes villamosenergia-igény 6 ezer megawatt), ma több mint 200 gázmotor üzemel, villamos teljesítményük meghaladja a 300 megawattot. (Ez a szám azonban nyugat-európai mércével mérve még mindig alacsony, hiszen Németországban már a 90-es évek végén 10 ezer gázmotor működött, s ugyanebben az időben Hollandiában az összes villamos energia nyolcadát gázmotorok állították elő A gázmotorok alkalmazása a gazdaságiak mellett környezetvédelmi előnyökkel is jár. Helyi szempontból kedvező a beépítése, mivel jobb hatásfokkal termeli a villamos energiát, mint a hagyományos berendezések, és a hulladék hő hasznosítható fűtési célokra.

A gázmotorok kibocsátását egyébként jogszabály írja elő. A hazai jogalkotók a német szabályozást vették át. A gázmotorgyártók pedig – szintén a jövő figyelembevételével – olyan berendezéseket készítenek, amelyeknek egyik üzemmódja már most megfelel az 50 százalékkal csökkentett kibocsátási határértéknek. A gázmotornak globális környezetvédelmi előnye is van, mégpedig az, hogy a fűtésre kiadott hőt nem kell egy másik tüzelőberendezésben előállítani. Ezzel csökken a légkörbe juttatott szén-dioxid mennyisége. Egy gigajoule földgáz felhasználása 56 kilogramm káros anyag kibocsátását jelenti, egy gigajoule olajé pedig 77 kilogrammot. A gázmotor 40-50 százalék hőt hasznosít, ez a hőmennyiség kiváltja a földgázt, ennyivel kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe.
Mi gondoskodunk energiatermelő rendszeréről, Ön pedig szabadon koncentrálhat saját üzleti tevékenységére.      

Cégünk komoly hangsúlyt fektet azon célkitűzésére, miszerint a lehető legteljesebb körű szolgáltatást kívánjuk nyújtani ügyfelei számára.. Felelőséggel vállaljuk teljes rendszerek kialakítását, azok karbantartását vagy akár üzemeltetését is.

Kollégáinknak , partnereinknek komoly ismeretei vannak a legtöbb földgázzal működő gázmotor, létesítmény, valamint azok alrendszerei, összetevői terén.

 

adatkezelesi-tajekoztato