acer
Hűtés és Épületgépészet

Hazai és nemzetközi újdonságok, aktualitások

A PROFROID cég nyerte el a Kínában , Pekingben található Nemzeti Gyorskorcsolya „Ovál” (Jégszalag) transzkritikus CO2 hűtőrendszerére kiírt pályázatot.

A PROFROID cég nyerte el a Kínában , Pekingben található Nemzeti Gyorskorcsolya „Ovál” (Jégszalag) transzkritikus CO2 hűtőrendszerére kiírt pályázatot.

A telepítésre kerülő rendszer több PowerCO2OL egységből áll, amelyek 4 MW maximális hűtési kapacitással rendelkeznek, és természetes hűtőközeggel, széndioxiddal működnek, amelynek GWP értéke alacsony , 1 (Global Warming Potential = Globális Felmelegedési Potenciálja )

Ezeket a hűtőegységeket a Carrier csoporthoz tartozó PROFROID tervezte és gyártotta Aubagne-ban
A hűtőrendszer a CO2OLtec®Evo moduláris technológiát használja ejektorokkal és CO2-szivattyúkkal.


Ez a technológia optimális energiahatékonyságot tesz lehetővé, mivel a hagyományos transzkritikus CO2 rendszerekhez képest több mint 30%-os energia hatékonysággal működik.

Ezt a hűtőtechnológiát egyébként több nagy energiai igényű iparágban is alkalmazzák mint  például közepes és nagy raktár létesítményekben, logisztikai központokban és élelmiszer-feldolgozó üzemekben.

A "jégszalag" mintegy 12 000 négyzetméteres területet fed le, ami majdnem megegyezik egy futópálya méretével.

A jégfelület osztott irányítása megfelel az 5 fő jég sportág versenykövetelményeinek:
  • gyorskorcsolya,
  • rövidpályás korcsolyázás,
  • műkorcsolya,
  • curling
  • jégkorong

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére törekedve a Kínai Nemzeti Gyorskorcsolya Ovál a CO2-transzkritikus jégkészítési technológiát választotta, ami történelmi jelentőségű az olimpiai játékok szempontjából.
Ez a világ leg-környezettudatosabb jégkészítési technológiája, amelynek szén-dioxid-kibocsátása közel nulla.

A fejlett technológia 0,5 fokon belül képes szabályozni a jég hőmérsékletének eltéréseit. Az olimpia utáni működés során évente közel 2 millió kWh villamos energiát takaríthat meg, ami hosszú távon fenntarthatóvá teszi a helyszínt.

Forrás: https://www.profroid.com/en/news/news-article/the_refrigeration_racks_installed_at_the_beijing_national_speed_skating_oval_will_be_manufactured_by_profroid.html