acer
Hűtés és Épületgépészet

Hazai és nemzetközi újdonságok, aktualitások

DNI-by-Matelex

DNI-by-Matelex

Napjainkban a hűtőközeg árak jelentős ingadozásokon mentek keresztül! Váratlanul az egyik hónapról a másikra a pár százezer forint értékű hűtőközeg töltetünk, milliós nagyságrendekbe került. Egy komoly hűtőközeg szivárgás ma már milliós költségeket is jelenthet az üzemeltetők részére.

A szivárgás elkerülésének , megakadályozásának érdekében fejlesztette ki a MATELEX cég DNI rendszerét.
 
A DNI nemcsak észleli a szivárgást, hanem két kiegészítő modult is kínál:
Az energiamodul kiszámítja a különböző komponensek energiafogyasztását és a berendezés valós teljesítménytényezőjét (COP);
a lebegő magasnyomású szabályozó modul pedig energiamegtakarítást tesz lehetővé.
A Matelex által  szabadalmaztatott DNI okos rendszer, közvetett mérési módszerek útján képes észlelni a hűtőközeg szivárgását. A Sentinelle távfigyelő webes interfésszel használt rendszer 2-3 másodpercenkénti mérések révén teszi lehetővé a berendezések folyamatos felügyeletét (hűtőközegszint, szivárgás).

Azontúl, hogy eleget tesz az európai szabályozás (az Európai Parlament és a Tanács 517/2014/EU rendelete) követelményeinek – amely a legalább 500 t CO2 egyenértéknek megfelelő kapacitású berendezések esetében előírja a kezelőt figyelmeztető szivárgásészlelő készülék meglétét –, ez a berendezések teljesítményét is figyelő technológia energiahatékony megoldást ajánl.
A DNI nemcsak észleli a szivárgást, hanem két kiegészítő modult is kínál: az energiamodul kiszámítja a különböző komponensek energiafogyasztását és a berendezés valós teljesítménytényezőjét (COP); a lebegő magasnyomású szabályozó modul pedig energiamegtakarítást tesz lehetővé.

Mi az intelligens szintérzékelő (DNI)?
Hogyan teszi lehetővé az energiafogyasztás mérését és a termodinamikai rendszerek kezelését?

DNI: stratégiai befektetés az energiagazdálkodás érdekében

Az első fejlesztések 2008-ban történtek, és a rendszer szabadalmaztatására 2009-ben került sor. Az első DNI-ket 2011-ben telepítették. A fejlesztés azóta folyamatosan tart, főként a csatlakoztathatóság szintjén, hogy biztosítható legyen az összeköttetés a Sentinelle online felhasználói kezelőfelülethez.
 
2017 októberében a Matelex csatlakozott a Dehon Csoporthoz a nagyobb léptékű fejlesztés támogatása érdekében. Új termelési kapacitások lettek kialakítva a növekvő kereslet kielégítésére Franciaországban és nemzetközi szinten.


Olyan komoly cégek voltak az első ügyfelek mint például a Carrefour vagy az Auchan.
A DNI kétféle kibocsátásra hat:
-    a közvetlenre a szivárgások csökkentésén keresztül, és
-    a közvetettre az energiafogyasztáson keresztül.

Az energia rész tekintetében a DNI két mozgatórugóra gyakorol hatást.
-    Egyrészt a DNI lehetővé teszi, hogy valós időben ismerjük a tartályban rendelkezésre álló folyadék szintjét annak ellenőrzése érdekében, hogy a mennyiségek elegendőek-e, mert ma már tudjuk, hogy egy töltethiányos berendezés több energiát fogyaszt.
-    Másrészről a két energiamodul lehetővé teszi a hűtőberendezés elektromos fogyasztásának csökkentését.

Az energiamodul kiszámítja a valódi COP-t, figyelembe véve a kompresszor(ok), valamint a kondenzátor ventilátorai, vagy akár a közvetett körök szivattyúi által fogyasztott energiát. Lehetővé teszi a logp-h ciklus valós idejű nyomon követését. Ezek az adatok, a Sentinelle interfészen rendelkezésre álló elemző eszközökkel együtt, mint amilyen a kompresszorindítás gyakoriságának mérése, lehetővé teszik a

DNI számára, hogy figyelmeztetést adjon az energetikai eltérésekről, valamint azt is, hogy azonosítsa a következetlen adatokat a rendszer beállításainak javítása érdekében.

Végül a lebegő HP modul lehetővé teszi a kondenzációs nyomás külső hőmérséklet függvényében való megváltoztatását a kondenzátor ventilátorai fordulatszámának beállítása érdekében.
 
A cél a rendszer energiafogyasztásának 15% – 20% közötti csökkentése.

A Dehon Group általi megvásárlása óta a Matelex fejlesztése azon a szándékon alapul, hogy megfeleljen a piac növekvő igényeinek, a csoport globális jelenlétére támaszkodva. A Dehon csoport esetén ez abban nyilvánul meg, hogy olyan megoldásokat fejlesszen, amelyek segítik a hűtőrendszerek környezeti hatásainak csökkentését. Ez magában foglalja a hűtőközegek helyettesítését, de a szivárgások észlelését és a létesítmények energiagazdálkodását is.
 
Jelenleg is folyamatban vannak a DNI és a hozzá kapcsolódó modulok fejlesztései.
A franciaországi szupermarketek egyik fő szereplője például az elmúlt 3 évben a DNI telepítésével 70%-kal csökkentette a szivárgásokat a berendezésparkján. A HFC-rendszerek szivárgásainak felderítése és így a hűtőközeg-megtakarítás mellett egy olyan globális megoldás felé haladunk, amely a rendszerek optimalizálására irányul. Például a CO2 esetében, bár a hűtőközeg költsége alacsonyabb, a valós idejű monitorozás és a riasztások javíthatják a rendszerek teljesítményét, elkerülhetővé tehetik a meghibásodásokat és így minimalizálhatják a működési veszteségek kockázatát, amelyek nagyon költségesek lehetnek.

Ez a módszer lehetővé teszi az 500 t CO2-egyenértéknek megfelelő vagy annál nagyobb mennyiségeket tartalmazó rendszerekre vonatkozó szabályozási kötelezettségek teljesítését (517/2014 számú „F-Gáz” EU rendelet).

A kötelező szivárgásellenőrzések gyakoriságának felére csökkentését , ami tényleges időmegtakarítást jelent, mivel a szivárgások keresése hosszú folyamat.

Közvetlen érzékelés esetén, egy szivárgás elrejthet egy másikat, amiről így csak vagy a következő ellenőrzéskor, vagy a rendszer leállása miatt lehet tudomást szerezni. A DNI-vel a gyors újraszámítás lehetővé teszi a tájékoztatást egy esetleges második szivárgásról.
 
Az üzemeltető figyelmeztetésére szolgáló berendezések, mint például a DNI, lehetővé teszik, hogy a beavatkozó szivárgás esetén nagyon gyorsan reagáljon, és információt kapjon a szivárgási arányról, valamint a beavatkozás előírás szerinti határidejéről.