acer
Hűtés és Épületgépészet

Hazai és nemzetközi újdonságok, aktualitások

Enex avagy „A CO2 HŰTÉS FERRARIJA„

Enex avagy „A CO2 HŰTÉS FERRARIJA„

Az Enex volt az első cég, amelyiknek kizárólag a természetes, CO2 rendszerű hűtés volt a küldetése, és sikerült forradalmasítania az egész hűtő ágazatot. Napjainkra az ENEX-et technológiai legjobbjaként tartják számon, és vezető szereppel büszkélkedhet a széndioxidos kereskedelmi és ipari hűtőgépek piacán.


De , miért is?
Napjainkig az Enex több mint ezer transzkritikus, kizárólag CO2-vel működő hűtőrendszert gyártott le és  helyezett üzembe.
Elmondhatjuk , hogy ezeket a berendezések már minden éghajlati időjárási viszonyok között telepítésre kerültek, az északi hideg , a mediterán vagy trópusi meleg , vagy akár a hazánkban uralkodó 4 évszakos környezeti viszonyokban is helytálltak.

Az Enex volt az első cég, amelyiknek kizárólag a természetes, CO2 rendszerű hűtés volt a küldetése, és sikerült forradalmasítania az egész hűtő ágazatot. Napjainkra az ENEX-et technológiai legjobbjaként tartják számon, és vezető szereppel büszkélkedhet a széndioxidos kereskedelmi és ipari hűtőgépek piacán.

Az Enex 2004-es alapítása óta kizárólag nagy hatékonyságú, megbízható, minőségi hűtőrendszereket tervez és fejleszt, természetes hűtőközeget, szén-dioxidot (CO2) használva.

De mégis , mi is az ENEX sikerének az titka ? Mi is az ENEX minőségének az alapja ?

Vagy inkább – Ki is ?

A válasz , a cég alapítójában, tulajdonosában rejlik!    Sergio Girotto Úrban!

1988-1991
Gustav Lorentzen norvég professzor kidolgozza a modern transzkritikus CO2 hűtőkörfolyamatok elvi alapjait.

1996
Sergio Girotto felkéri a Dorin céget egy CO2 kompresszor letervezésére, legyártására.

1997
Sergio Girotto helyezi üzembe az első szubkritikus CO2 kaszkád rendszert egy szupermarketben.
(Conegliano, Olaszország)

2001
Sergio Girotto installálja az első transzkritikus CO2 multikompresszor rendszert egy Bingo szupermarketben. (Cornuda, Olaszország)

2006:
Az enEX üzembe helyezi az első CO2 transzkritikus rendszerét.

Megjegyezendően, csupán ezt követően kerül megalapításra , a másik 2 nemzetközileg elismert komoly CO2 gyártó:

2006
A Green & Cool megalapítása.

2007
Az Advansor megalapítása.

Napjainkra kijelenthetjük , hogy a CO2 gyártó piac 3 kiemelt ZÁSZLÓS HAJÓJA:

-ENEX
-GREEN AND COOL
-ADVANSOR




Sergio Girotto-t a hűtőszakma 2018-ban az év szakemberének válassza!
Girotto számos terméket és rendszertervet szabadalmaztatott. Személyes kedvencei közé tartozik a EJECTOR vagy magyar nevén gőzturbina, amelynek potenciálját szerinte még nem aknázták ki teljesen.
A gépészmérnöki végzettségű Girotto több mint két évtizede dolgozik a hűtési ágazatban működő vállalatoknál, többek között a kutatás-fejlesztés, a tervezés, a gyártás és az értékesítés utáni szerviz területén.
1988 és 1991 között Gustav Lorentzen norvég kutató megmutatta, hogyan lehet a régóta szunnyadó hűtőközeget, a CO2-t újra aktív munkafolyadékként használni.

Girotto gyorsan felismeri Lorentzen zsenialitását. "Lorentzen professzornak megvolt az intuíciója, hogy a CO2,  a hűtő ágazatunkban felmerülő környezetvédelmi problémákra kiválló és fontos válaszlépéssé válhat"

A következő feladat a CO2-alapú hűtőgépészeti és klímatechnikai megoldások piacra vitele volt, vagy ahogy Girotto fogalmaz: "a tudományos cikkekből valós rendszerekké válni". "Hálás vagyok minden vállalatnak, amely részt vett egy technológia újbóli feltalálásában" - mondja.

2018. november 21-én Sergio Girotto az ATMOsphere Europe ünnepségén díjat kapott a természetes hűtőközegek bevezetésének előmozdításáért.

A díjátadó ünnepségre az ATMOsphere Europe konferencián került sor az olaszországi Lago di Gardában (november 19-21.). Az öt díjjal három kategóriában azokat a vállalatokat és személyeket ismerik el, amelyek a legtöbbet tették a természetes hűtőközegek bevezetésének előmozdításáért.

Az év embere díjat 2018 –ban Sergio Girotto, az olasz Enex gyártó cég elnöke nyerte el.

Az Enex a termékek széles skáláját kínálja:

Hűtőegységek kereskedelmi alkalmazásokhoz
Sós vízhűtők/ vízhűtők;
Hőszivattyúk (használati vízhez)
Ipari hűtőrendszerek (elosztóközpontokhoz vagy hűtőcellák csoportjaihoz)
Hűtőrendszerek fagyasztóalagutakhoz

A CO2 hűtőközegként való használata a legmegfelelőbb megoldás a hűtési és a HVAC-ágazat környezeti hatásainak minimalizálására. A szén-dioxid hűtésben való alkalmazása nem újdonság. Valójában már az 1850-es évektől kezdve, különösen pedig 1920 és 1930 között használták hűtésre és légkondicionálásra. Az 1930-as években azonban egyre kevésbé volt népszerű a használata, a forgalomba hozott szintetikus hűtőközegek, az úgynevezett klórfluor-szénhidrogének (CFC) és a hidrofluor-szénhidrogének (HCFC) miatt. Annak ellenére, hogy az említett hűtőközegek némelyike könnyebben kezelhető volt, erős üvegházhatású gázok voltak, és súlyos környezeti hatásokat, például az ózonréteg pusztulását okozták. Emiatt az 1990-es évektől kezdődően a hűtési ágazat erőfeszítéseket tett a természetes hűtőközegek, különösen a szén-dioxid használatának újbóli bevezetésére, amely a fejlődés sarokkövének bizonyult. Sajátos és valahogyan egyedi tulajdonságainak köszönhetően a CO2 különleges hűtőközegnek számít, és a biztonságos és hatékony használathoz különleges üzemtervezési megoldásokat igényel.

A CO2 használatának fő előnyei:

Alacsony költség

Nagyfokú rendelkezésre állás világszerte

Nulla környezeti hatás

Nem mérgező

Nem gyúlékony

Soha nem kerül jogszabályi korlátozás alá

Nem szennyezi az élelmiszereket (az ammóniával ellentétben)

INNOVÁCIÓ:

Nagy hatékonyságú CO2-rendszerek

Az Enex vezető szerepet tölt be a CO2-hűtés területén az olyan innovációk fejlesztésében, mint például:

    Kiegészítő kompresszorok
    Elpárologtatók túltáplálása ejektorokon keresztül dry-ex rendszerekben
    Energia-visszanyerés ejektorokon keresztül
    ACS hőszivattyúk működésének optimalizálása
    Gravitációs meghajtású víz- és sóoldathűtők
    Kombinált hő- és hidegtermelés

A fent említett megoldások mindegyike lehetővé teszi, hogy a CO2-hűtőrendszerek a hagyományos rendszerekhez képest nagyobb hatékonysággal működjenek. Különösen az "elpárologtatók ejektorokon keresztül történő túltermelés" és a "gravitációs meghajtású hűtők" megoldások, amelyek a párologtatási hőmérsékletet 6 K-ra emelik, 13-15%-os energiamegtakarítást tesznek lehetővé.

Innovatív hűtőrendszerek
Az Enex elsőként fejlesztett ki megbízható rendszereket a hűtés, a téli fűtés és a nyári hűtés kombinálására.

Különösen 2015-től kezdődően a vállalat olyan integrált rendszereket fejlesztett ki, amelyek közvetlenül a CO2-t használják folyadékként a hőátadáshoz. Így az említett rendszerekben javult a hatékonyság, ami a teljes költség következetes csökkenéséhez vezetett.

Az Enex az innovációban hisz, és folyamatosan dolgozik azon, hogy továbbfejlessze termék- és szolgáltatás kínálatát. Mivel a szellemi tulajdon az egyik fő szempontja, számos ötletét , megoldását, termékét szabadalmaztatta.
 

Tanusítványok :
Az ISO 9000 mellett az Enex kínál CAT IV tanúsítványt, amely a nagynyomású rendszerek minőségi szabványainak teljesítését tanúsítja. Erre a tanúsításra azért van szükség, mert a CO2-gépek nagy üzemi nyomáson működnek.
Emellett az Enex mindig is ügyelt arra, hogy minden folyamata és művelete a tanúsítási követelményeket kövesse.


Források:
- ACCELERATE magazin: https://www.youtube.com/watch?v=HcsTXurWikA
- ENEX website: https://www.enex.it/en/
- ENEX youtube: https://www.youtube.com/watch?v=NoMTYKet7pU
- ENEX riport R744.com: https://www.youtube.com/watch?v=-TzJMOLO5-M&t=196s