acer
Hűtés és Épületgépészet

Hazai és nemzetközi újdonságok, aktualitások

Folyadékhűtők – közvetítő közeges hűtés - élelmiszeripari létesítményekben

Folyadékhűtők – közvetítő közeges hűtés - élelmiszeripari létesítményekben

Az élelmiszeriparnak optimalizálnia kell hőtechnikai rendszereit ,legyen szó akár hűtő, akár fűtő alkalmazásról, egy eszköz vagy egy termék hűtéséről vagy melegítéséről, hideg vagy mélyhűtött tárolásról.

Az energia hatékonyság főszerepet játszik a termelőeszközök hosszú élettartamának biztosításában ,a szénlábnyom minimalizálásában, üzemeltetési költségeinkben, a cégek piaci versenyképességében!Szakemberek jelentős része úgy véli , hogy tisztán energetikai szempontból a direkt elpárolgású rendszerek a leghatékonyabbak,amelyek a tömítettség és az energiafelhasználás ellenőrzésére szolgáló hatékony rendszerrel vannak felszerelve.
A hűtőközeget a volumetrikus hűtőteljesítmény, az üzemi körülmények, a környezeti feltételek, a termelés vagy a tárolás alapján kell kiválasztani.
Az üzemi nyomást is figyelembe kell venni (az alacsonyabb nyomás alacsonyabb fogyasztással jár és alacsonyabb szivárgási kockázatot eredményez).
Ebből a szempontból a HFO bázisú keverékek figyelemre méltóak.

Az indirekt rendszerek több energiát fogyasztanak a közbenső hőcserével és a  szivattyúk fogyasztásával járó veszteségek miatt. Ezért fontos a legjobb termikus kapacitású és a legalacsonyabb viszkozitású közvetítőközeget választani. És ugyanúgy, mint a hűtőközegek esetén, a közvetítőközegek esetén is figyelembe kell venni az anyagok biztonsági/toxicitási aspektusát, a rendeletekkel és a végrehajtási ajánlásokkal összhangban.

FONTOS megjegyezni, hogy sok hűtési technológiában a finomabb, pontosabb hőmérséklet szabályozás kifejezetten a közvetítő közeges hűtést igényli!!!
(pl: nagyobb méretű almatárolók…stb.)
Az iparban is egyre többen alkalmazzák az indirekt más néven közvetítő közeges hűtőrendszereket, melyek kedvező megoldási ,alternatívát jelenthetnek az élelmiszerek gyártási vagy tartósítási folyamataiban

-A közvetítőközegek megfelelnek az F-Gáz követelményeinek.
-A szekunder körrel rendelkező rendszer tervezése lehetővé teszi a hűtőközeg töltet csökkentését és gáz tömören tartását
- lehetőség van nagyon alacsony környezeti hatású hűtőközegek használatára melyek vetélytársai lehetnek az élelmiszeriparban elterjedt ammónia technológiának, amelyek megvalósításakor szigorú szabályokat kell betartani.
 
A közvetítőközeg megválasztása függ a technológiai folyamathoz szükséges hőmérséklettől. A fagylaltgyártás, fagyasztó alagutak, hústermelés, csomagolt élelmiszerek stb. alacsony vagy nagyon alacsony hőmérsékletű közvetítőközegeket igényelhetnek.
 A közvetítőközeget a kívánt fagyáspontnak megfelelően hígítják. Minden alkalmazásnak megvannak a maga sajátosságai, és a kiválasztás előtt fontos elemezni az összes lehetséges megoldást.

A Climalife például több terméket is kínál a legmegfelelőbb közvetítőközeg kiválasztásához:  Greenway® Neo : amely ötvözi a teljesítményt és a fenntartható fejlődést.
Temper : amely alacsony viszkozitásának köszönhetően nagyon alacsony hőmérsékleten alkalmazható (akár -60°C fagyáspontig).
Friogel® Neo (MPG bázis), amelyet az élelmiszeripar ismert vállalatai gyakran használnak.

A közvetítőközeg formulázása során több esetben korróziógátlókat is adnak.
Jellegük és tulajdonságaik hatással vannak a gyártás hatékonyságára.
Ez különösen igaz azokra, amelyek egyszerre alacsony viszkozitásúak és nem fosszilis eredetűek.
Csökken a szivattyúk mérete, csökken az energiafogyasztás, javul a rendszer energiahatékonysága.

Például az MPG-vel szemben a  Greenway® Neo akár -50°C hőmérsékletekig használható, alacsonyabb viszkozitással, ami lehetővé teszi a hatékonyság növelését, és kevesebb energiát igényel.
Ezen felül az ISO 14000 tanúsítvánnyal rendelkező vállalatok számára is ideális a Greenway® Neo növényi alapú közvetítőközeg.

A Greenway® Neo nem kőolajszármazék, mint a hagyományos glikolok, növényi eredetű, és a készítményben használt korróziógátló technológia nem tartalmaz mérgező elemeket. Ezen felül bakteriosztatikus, és a környezet is jobban kíméli, mivel kevesebb mint egy hónap alatt biológiailag lebomlik.
Gyártása során az üvegházhatást okozó gáz kibocsátása 42%-kal kevesebb, mint az MPG esetében, és a felhasznált energia is 28%-kal alacsonyabb.
„A Greenway Neo® címkéjén nincs veszélyre utaló jelzés”
 
Egy új hűtőrendszer tervezésekor azonban a hűtőközeget úgy kell kiválasztani, hogy figyelembe vegye a műszaki, gazdasági és környezeti paramétereket a hideg előállítási követelményeinek megfelelően.
A zárt rendszerek lehetővé teszik a környezeti hatások csökkentését.
A legmegfelelőbb közvetítőközeg kiválasztásakor több szempontot kell figyelembe venni, különös tekintettel a következőkre:
 
- hűtőközeg GWP értéke,
- hűtőteljesítmény,
- energiahatékonyság,
- kiválasztott közeg beüzemelése,
- biztonság,
- befektetés megtérülése.Néhány általunk ajánlott közvetítőközeg:

Solstice® N40 (R-448A) alternatív megoldást kínál az élelmiszeriparban széles körben elterjedt R-404A/R-507A hűtőközeget alkalmazó meglévő berendezések számára.
Az 1387-es GWP értékével alkalmazható normál- és mélyhűtő berendezésekhez, hűtőházakhoz, fagyasztáshoz, előkészítő munkahelyekhez, és fagyasztott termékek tartósítása esetén.

Solstice® L40X (R-455A) Új normál- és mélyhűtési rendszerek esetén a következőt ajánljuk  amely a piac legalacsonyabb GWP értékű (<150) megoldása. Ez a hűtőközeg jobb teljesítmény tényezővel (COP) rendelkezik. Az ágazat számos tanulmánya kimutatta, hogy ez a hűtőközeg legalább 6%-os hatékonyságnövekedést eredményez mélyhűtési alkalmazások esetén. Biztonsági szempontból az A2L osztályú R-455A szinte nem gyúlékony. Gyúlékonysági tartománya mindössze 1,1%, és nem mérgező, ami jelentős előny az élelmiszeripari alkalmazásokban gyakran használt B2L besorolású ammóniához viszonyítva.

Solstice® ze (R-1234ze) Az új hűtő- és légkondicionáló alkalmazásokban az R-134a helyettesítése esetén a  egy rendkívül alacsony GWP értékkel (<1) rendelkező HFO.
Kedvező teljesítményt kínál alacsony környezeti hatás mellett.
Az R-1234ze által lefedett hőmérsékleti tartomány sokkal szélesebb, mint az R-134a hőmérsékleti tartománya (-20°C-tól +110°C-ig terjedő spektrumot fed le), ami lehetővé teszi új alkalmazások mérlegelését az élelmiszeripar területén, úgy mint a zöldségek forrázása a víz 85°C fölé melegítésével.

MEGJEGYZÉS. :

Élelmiszeriparban az elővigyázatosság elvét feltétlenül be kell tartani, így még akkor is, ha a folyamat során az élelmiszerek nem kerülhetnek közvetlenül érintkezésbe a közvetítőközeggel, vagy olyan közvetítő közeget alkalmazunk mely emberre teljesen ártalmatlan ,az élelmiszeripari termékek gyártási eljárásához olyan rendszert kell kialakítanunk, amellyel teljes biztonsággal elkerülhető a termék közvetítőközeggel történő szennyeződése.

Források:
https://hu.climalife.dehon.com/megoldasok-az-elelmiszeripari-letesitmenyek-energiahatekonysaganak-optimalizalasara
https://hu.climalife.dehon.com/a-greenway-neo-kozvetitokozeg-energiamegtakaritast-biztosit-bemutato