acer
Hűtés és Épületgépészet

Hazai és nemzetközi újdonságok, aktualitások

Miért olyan eredményes a Green & Cool?

Miért olyan eredményes a Green & Cool?

A hűtőrendszerek hűtőgázok, hűtőközegek által képesek a hideg energia előállítására. Az életbelépő F-gáz rendelet, Európa Uniós és Nemzetközi szabályzásoknak köszönhetően jelentős változások történnek a hűtőrendszerek hűtőközeg töltetére vonatkozóan. Napjainkban , alapvetően , ipari hűtésben 3 nagy hűtőközeg csoportot különböztethetünk meg. Nagyobb rendszerek esetében, projekttől függően , a tervezők , kivitelezők , ezek közül választhattak, melyik a legoptimálisabb megvalósítani egy adott beruházást ?

Ezt a három nagy csoportot a következő hűtőközegek alkották:
 

  • Ammónia NH3 (Főleg nagy hűtőteljesítményű rendszerek esetén)
  • Freon (R404a, R134a, R407C, R410a....stb..stb..)
  • Széndioxid CO2
 
A jelenleg érvényben lévő F-gáz rendeletnek köszönhetően, a legelterjedtebb, legegyszerűbb és legnépszerűbb csoport (FREON) betiltásra kerül.
Ez azt jelenti, hogy új rendszerek sok esetben már hamarosan egyáltalán nem telepíthetők velük.
Szervíz célú újra töltésük, használatuk pedig nagy átlagban maximálisan 10 évre korlátozódott , 2030-ig engedélyezett.
 
Most kezdenek piacra lépni a kiváltásukra kikísérletezett alternatívák , pl...HFO-k. (HFC/HFO-k)
De ezekről egy következő cikkünkben szeretnénk részletesebben beszámolni.
 
Amin fontos!
A freonok betiltásával szemben , alternatívaként , hatalmas fejlesztések történtek a széndioxid hűtőrendszerek területén.
A hűtőgép gyártás erősen eltolódott a CO2 alkalmazás irányába!
Nagyon sok gyártó napjaink és a jövő hűtőközegének már csupán a széndioxidot tartja!
Ez azt jelenti, hogy sok nagy hűtőgépgyártó termelésének több mint 80% már CO2 rendszer.
A CO2 megoldásokat kínál már az egyszerű kis rendszerek számára is (pl: benzinkutak) , de akár több megawattos hűtőtárolók, hűtőfolyamatok számára is!
 
A CO2 napjainkban az egyik legkörnyezetbarátabb, legkörnyezetkímélőbb hűtőközeg!
A környezet kímélésén kívül a CO2 mellett szól az is, hogy nem mérgező, nem gyúlékony és nem agresszív, nem támadja meg a szerkezeti anyagokat.
Ugyanakkora hőelvonáshoz szén-dioxid hűtőközeg esetén jóval kisebb tömegáramra van szükség. Ez lehetővé teszi például a csővezetékek méretének csökkentését, ami szintén költségcsökkentő tényező.
Végezetül a szén- dioxid, mint hűtőközeg is kedvező árfekvésű.
 
A széndioxid hűtőgépgyártás egyik kiemelt piacvezető gyártója a svéd alapítású GREEN AND COOL cég, mely csak, kimondottan,  CO2 rendszerekre specializálódott.
 
Ez az a cég , aki mellett ha CO2 hűtésről beszélünk , nem mehetünk el szó nélkül!
 
A jelenlegi széndioxidos hűtős piac egyik iránymutató gyártója!


Miért olyan eredményes a Green & Cool?

A Green & Cool kis, közép és nagy (vagy multinacionális) vállatok számára is  megfelelő hűtéstechnikai megoldásokat kínál. Teljes spektrumot lefedő termékpalettája, a kis teljesítményű kondenzációs egységektől a nagy ipari hűtő rendszerekig megoldást ajánl minden iparág számára , mely raktározáshoz , gyártó folyamatokhoz vagy bármilyen technológiához hideg energiát használ.

A néhány kilowattos (KW) kis egységektől a több megawattos (MW) nagy ipari rendszerekig.
Minőségi megoldásokat kínál az élelmiszer-vendéglátó ipar , zöldség-gyümölcs piac, hús, tej, sütő ipar számára.
Hűtő – fagyasztó - hőszivattyús rendszereik megbízhatóan üzemelnek élelmiszer boltokban , kis és multinacionális üzletláncoknál, benzinkutakon , nagy ipari hűtős egységeknél, hűtőházaknál vagy akár jégpályáknál.




CO2 – Természetes hűtőközeg
Környezetvédelmi szempontból, hűtéstechnikában , jelenleg,  a CO2 talán az egyik legjobb alternatíva. A Green and Cool rendszerekben használt széndioxid nem vagy minimális mértékben járul csak hozzá a globális felmelegedéshez, míg a tradicionális hűtőközegek , mint például az F-gázok (HFC és HCFC készítmények) erősen üvegházhatású gázok. Ezeknek a globális felmelegedéshez hozzájáruló hatásuk jóval nagyobb a széndioxidnál. A HFO készítményeknek, az F-gázok negyedik generációjának, alacsony éghajlati hatása van a régi F-gázokkal összehasonlítva, ám jelenleg még ismeretlen vegyi kockázatot jelentenek a környezetre és az emberi egészségre.

Továbbá a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az összehasonlító vizsgálatok egyre jobban azt mutatják, hogy a CO2-t hűtőközeget használó egységek energiahatékonyabbak lehetnek, mint az F-gázokat használók.

A természetes hűtőközegek, mint például a CO2, a rendelkezésre álló legjobb technológia és hosszú távú megoldás

 
Minőség – minden területen
A Green and Cool a piacvezető CO2 hűtőgépgyártók egyike.
Kimondottan és csak széndioxid rendszerekre specializálódott.
A Green & Cool gyártja és szállítja a piacon az egyik legfejlettebb és legkorszerűbb hűtőberendezéseket, amelyek CO2-technológiát használnak. A cég sok éves tapasztalata biztosítja, hogy az ügyfeleknek mindig a leghatékonyabb alternatívát kínálják – mint rövid mint hosszú távra.

Alacsony élettartam  költség : (Alacsony üzemeltetési költség)

A Green & Cool alacsony élettartam (üzemeltetés) költségeket kínál, részben a hatékony hővisszanyerés , valamint az üzemeltetés és karbantartás alacsonyabb költségeinek köszönhetően.

A PLC alapú vezérlőrendszer, beleértve a COP-mérést is, be van építve alapkivitelben. A magas minőség és a megbízhatóság szintén erős érv a Green & Cool választása mellett.

Kockázat kezelés
A PS tervezésénél (pressure a system) nagy nyomás értékre kalibrálják a rendszert, hogy esetlegesen fellépő nagy nyomásértékekkel szemben is ellenálló legyen. Pl.: az egység leállításakor - karbantartáshoz, ha áramszünet van, vagy bármilyen egyéb körülmény miatt, amely felmerülhet az üzemeltetés során. A Green & Cool berendezések mindig nagy PS értékre vannak méretezve.
Ez biztosítja, hogy a hűtőközeg a rendszerben maradjon, minimalizálva ezzel a szerviz igényt és az értékes a gyártási idő elvesztésének kockázatát. 
 


Hosszú távú, megbízható partner
A hosszú távú együttműködés és fejlesztés kulcsfontosságú fogalmak a Green & Cool ügyfelekkel és partnerekkel fenntartott kapcsolatában. Természetesen ez a maga színvonalú képzéseket és a szinte mindenre kiterjedő vásárlói támogatást is magában foglalja.

A Green & Cool nagy kapacitású berendezései a PROFROID gyártóvonalain készülnek, Aubagne-ban, Franciaországban. Folyamatos termékfejlesztéseken mennek keresztül, az innovációkban mindig  egy lépéssel elől haladva, irányt mutatva  a jövőbeni megoldások felé vezető úton.