Ipari párásítás, kültéri klimatizálás

Mezőgazdasági,Élelmiszer technológiai Ipari felhasználás

 


 

Növénytermesztésnél, borászatnál, speciális gyártási folyamatoknál és ipari környezetben talán a legkritikusabb pont a megfelelő levegő-páratartalom megléte. Ebben segít a pontosan vezérelhető, nagynyomáson levegőbe juttatott vízpára kibocsátás. Itt nem a léghűtés, hanem a kellően beállított relatív levegő-páratartalom fontos, amiről a rendszerhez köthető és precízen programozható páraérzékelő gondoskodik.

 • Növénytermesztésnél megfelelően telített relatív páratartalom beállítása (nagyobb termelékenység).
 • Állattartó telepek hatékony szagmentesítése, hűtése ( jobb közérzet, nagyobb szaporulat, hozamnövekedések ).
 • Borászatok hordó raktárainak humidifikációs értékeinek vezérlésére (nem szárad ki a hordó, nincs oxidációs folyamat).
 • Ipari termelőkörnyezet és hulladéktelepek pormentesítése.


GYÜMÖLCS, ZÖLDSÉG, HAL, SAJT


A párásító rendszerek optimális szinten tartják a gyümölcs-,zöldség-, hal- és húsfélék környezetének nedvesség tartalmát és megakadályozzák a kiszáradási folyamatot. Így hosszabb ideig őrzi meg frissességét az árukínálat.


A gyümölcsök és zöldségek jelentős része víz. A frissesség elvesztését a gyors kiszáradás okozza, mivel a bennük lévő víztartalom elpárolog. A párolgás legfőbb oka az, hogy a gyümölcsök és a zöldségek nedvességtartalma magasabb, mint a környező levegő páratartalma. Ahhoz, hogy megőrizzük a különféle zöldségek, gyümölcsök nedvességtartalmát használjunk párásító készüléket, ami visszaállítja a nedvesség optimális értékét, megállítva ezzel a kiszáradási folyamatot. Párásító rendszereink a ködhűtés alapelvén működnek, így csökkentik a környezet hőmérsékletét, ezáltal hűsítve a termékeket. A halból és tengeri állatokból készült termékek is ki vannak téva a kiszáradás veszélyének, a frissesség elvesztésének, hisz tényleges tömegük 70%-a víz. A párásító berendezéseknek köszönhetően megőrizhetjük a termékek természetes nedvességtartalmát, megelőzve a súlyveszteséget.


Sok húskészítményt és kolbászféleséget (töltött hús) szintén veszélyeztet a kiszáradás, tárolásuk és fűszerezésük meghatározott környezetet igényel.
Az ilyen jellegű területeken szintén megakadályozható a kiszáradás a párásító hűtés alkalmazásával. Sőt, a berendezés felszerelhető a pultok belső oldalára, egy további páratartalom érzékelővel kiegészítve tökéletesen szabályozható a páratartalom az eladótérben, valamint a kiszolgáló
pultban.    


N a g y o n f o n t o s  szempont lehet a betakarítógépeken történő alkalmazás, így már közvetlenül a szüretelés idején is csökkenthető, vagy akár meg is állítható a dehidratáció.

Alkalmazási területek:

 • Bevásárlóközpontok, szupermarketek, áruházláncok és piacok gyümölcs- és zöldségstandjai
 • Tengeri állatokból és halból készült termékek pultjai
 • Érlelő- és fűszerházak
 • Hűtő- és tárolóházak
 • Sajtbankok
 • Hal- és húsárusok
 • Betakarító- és feldolgozógépek


Hogyan működik:
A párásító rendszer nagyon finom vízködöt permetez be rendszeres időközönként közvetlenül a frissárúra.
Általában 1-5 másodperc hosszan működik minden 10-15. percben. A beporlasztott parányi vízcseppek azonnal elpárológnak a felületről anélkül, hogy az árút benedvesítenék, ezáltal a környezet hőmérséklete és páratartalma megfelelő szinten marad, valamint meggátolható a súly és a frissesség elvesztése.

Előnyök:

 • Megállítja a kiszáradást
 • Csökkenti a termékek súlyveszteségét
 • Megtartja a frissességet
 • Természetes úton csökkenti a hőmérsékletet
 • Megakadályozza a kellemetlen szagok terjedését


Súlyveszteség:

 • Ideális körülmények között tárolva -95%
 • Párásító hűtés alkalmazási területei

ÜVEGHÁZAK ÉS KERTÉSZETEK


A párásító rendszerek használatának a legjelentősebb oka, hogy biztosítsuk a melegházak optimális klímáját

A párásító rendszer egy nagyon fontos szabályt alkalmaz a kertészetek klíma-szabályozásában: fenntartja a környezet optimális hőmérsékletét és nedvesség tartalmát figyelembe véve akár a természetes, akár a mesterséges légcserélődést.


Nyáron a ködpára gyors elpárolgása hűti az üvegházak belsejében a hőmérsékletet, mintegy párásító hűtésként, közben pedig növelik a levegő páratartalmát, ahogyan egyre több nedvesség kerül a levegőbe.


Télen a rendszer folyamatosan ellenőrzi, hogy a páratartalom az optimális határok között maradjon, így ellen súlyozza a fűtőberendezések által okozott szárítóhatást.


Előfordulnak olyan esetek is, amikor elkerülhetetlen a párásító berendezés alkalmazása a tökéletes minőség eléréséhez (pl. csíráztatás során, trópusi növény kultúrák termesztésekor, vagy akár a virágos növények nevelése során), amikor nem lehetséges a hagyományos spray típusú öntözés megvalósítása, mert az kárt tehet a növényekben.

ELŐNYÖK

 • Magasabb terméshozam
 • Könnyen tartható az állandó, optimális páratartalomszint
 • Használatával kevesebb öntözés szükséges
 • A párásítás helyreállítja a mikroklímát minden évszakban Alkalmazásával csökkenthető a növényvédő szerek használata

Sok termelőnek a termesztés során problémát jelent a magas hőmérséklethez rendszerint társuló alacsony páratartalom. A legnagyobb probléma akkor alakul ki, amikor a páratartalom 30% alá esik. Ezt a  növények sokszor annyira megszenvedik, hogy lelassul sőt, sok esetben megáll a növekedés, a fejlődés.
Vannak olyan esetek, amikor az ilyen száraz klíma akkora gátat jelent bizonyos növényfajták termesztésében, hogy a nyári hónapokban ezeknek a termesztését fel kell függeszteni.

A modern párásítás egy ideális megoldási lehetőség a különböző tápanyagok és műtrágyák bejuttatása mellett arra is, hogy
tökéletes környezetet teremtsünk a növényeink számára.


TELJES FELÜGYELET

A rendszer különböző elektronikus vezérlésű feladatokat is támogat, köszönhetően azoknak a speciális eszközöknek, mint a termosztát, a páratartalom-mérő vagy az időzítő. A készülék a külső környezeti változásoktól függetlenül egész nap biztosítja a megfelelő körülményeket, a párásítás minden szempontból szabályzott. A párásító berendezések 70 bar nyomáson működnek.
A fúvókák úgy lettek kialakítva, hogy a bejuttatot vízcseppek mérete nem haladja meg az 5-10 mikron átmérőt, ez a parányi méret lehetőséget ad arra, hogy abeporlasztott vízrészecskék, hosszú ideig ködszerűen a levegőben maradjanak

KÖLTSÉGHATÉKONY MEGOLDÁS   

A párásító rendszerekkel egyszerűen kiszámítható, jobban kezelhető az a folyamat, ami a jó minőségű és erős növények termesztésének feltétele. A párásító rendszer alacsony fenntartási költsége egy nagyon fontos tényező, ha összehasonlítjuk más, a kö r n y e z e t i t é n y e z ő k s z a b á l y o z á s á r a alkalmazott hagyományos megoldásokkal. Az energiaköltségek alacsonyak, a beszerelés egyszerű és gyors, a szükséges karbantartási munkák is könnyen megoldhatók.

BOROSPINCÉK

A párásító berendezések használata hatalmas előnyöket nyújt a bortermelő gazdáknak. Használatukkal a pincékben folyamatosan tartható az optimális páratartalom és hőmérséklet, ezzel jelentős károkat lehet a bor előállítása és tárolása közben elkerülni.

A borospincék levegőjének páratartalma sok esetben nem éri el az optimális szintet, ami nagyon sok problémát vet fel. Az alacsony páratartalom a legfőbb okozója a bor természetes párolgásának, ez jelentős mértékű minőség romlást, valamint anyagi vesztességet eredményez. Nem beszélve a jelentős időkiesésről, valamint a többlet munkaerőigényről, amelyet a hordók folyamatos utántöltése igényel. További problémát okoz a hordók kiszáradása, ami jelentős befolyással van mind a bor minőségére, mind pedig a bor mennyiségére is.
A párásító hűtés alkalmazásával a fenti problémák megoldása természetes úton megvalósítható, a pincékben a páratartalom és a hőmérséklet is folyamatosan optimális szinten tartható. A speciális fúvókáknak köszönhetően a kijuttatott vízcseppek rendkívül kicsik lesznek, így azok azonnal el is párolognak a levegőben anélkül, hogy bárhol kicsapódna a pára, vagy tócsák keletkeznének a földön.
Az eredmény előre borítékolható: a hordók nem fognak kiszáradni, ezáltal megőrizhető a bor minősége és kisebb lesz a természetes párolgási veszteség is. Sok esetben a készülékek beruházási költsége már hónapok alatt megtérül.

A barriques-olást olyan helyen kell végezni, amely védve van a huzattól és a fénytől, valamint az optimális páratartalom 65% és 85% között van. 65% alatt, a hordók kiszáradásának veszélye nagyon magas, és ilyenkor a bor a hordón átdiffundálva elpárolog. 85%-os páratartalom felett pedig nemkívánatos gomba- és penészkultúrák keletkezhetnek. Így a páratartalom 65% és 85% között tartásával nagyban csökkenthető a bor vesztesége.

ELŐNYÖK

 • Megnövekedett átalános termelékenység;
 • Folyamatosan optimális páratartalom;
 • Megszűnik a hordók kiszáradásának veszélye;
 • Megakadályozza a bor természetes elpárolgását;
 • Csökkenti a munkaerőköltségét a folyamatos utántöltésnek;
 • Segít az optimális hőmérséklet megtartásában;                           
 • A hagyományos hűtési technológiákkal túl növekszik a gazdaságosság;    


TELJES FELÜGYELET
A rendszer különböző elektronikus vezérlésű feladatokat is támogat, köszönhetően azoknak a speciális eszközöknek, mint a termosztát, a páratartalom-mérő vagy az időzítő. A készülék a külső környezeti változásoktól függetlenül egész nap biztosítja a megfelelő körülményeket, a párásítás minden szempontból szabályzott.

ALACSONY KÖLTSÉGŰ RENDSZER
A párásító rendszerekkel egyszerűen kiszámítható, jobban kezelhető az a folyamat, ami a jó minőségű bor készítésének feltétele. A párásító rendszer alacsony fenntartási költsége egy nagyon fontos tényező, ha összehasonlítjuk más, a környezeti tényezők szabályozására a l k a l m a z o t t m e g o l d á s o k k a l . A z
energiaköltségek alacsonyak, a beszerelés egyszerű és gyors, a szükséges karbantartási munkák is könnyen megoldhatók.

Ma már elengedhetetlen kelléke a borászatnak egy modern párásító rendszer, amely segít a premium borok minőségének és mennyiségének megőrzésében a hosszú évek folyamán.

 
PÁRÁSÍTÁS AZ ÁLLATTARTÁS SZOLGÁLATÁBAN
Az állatok az emberekhez hasonlóan sokkal termelékenyebbek, amikor kényelmesebben érzik magukat. A párásító hűtés csökkenti a hő stresszt és növeli a termelékenységet.

 


A párásító hűtésnek köszönhetően a halálozási arány nagymértékben csökkenthető. A vágócsirkék folyamatosan esznek és növekszenek. A tojók több tojást termelnek. A tenyészállatok aktívabbak, több és jobb minőségű tojást tojnak így az utód állomány is sokkal jobb minőségű lesz.
Sertéstelepeken a párásítás hatására a kocák tejtermelése jelentősen növekszik, így könnyebben kielégítik a malacok étvágyát. Sokkal nagyobb súlya lesz az alomnak, a malacokat hamarabb le lehet választani. A kocák gyorsabban regenerálódnak és könnyebben lesznek ismét vemhesek. Jelentős mértékben jobb lesz a kanok
szexuális kedve és teljesítőképessége.
A szarvasmarhák szintén ki vannak téve a hő stressz okozta káros hatásoknak, csökken a tejtermelésük, a húsgyarapodásuk és kevesebbet utódot nemzenek. A hűtött, légkondiciónált körülmények között nevelt marhák lesznek az elégedett marhák, ezek lesznek a termelékeny állatok.

ELŐNYÖK

 • Növeli a tojás, a tej, illetve a hús termelést;
 • Csökkenti az állatokra ható hő stresszt;
 • Meghosszabbítja a tenyészidőt;
 • Tisztább és szárazabb környezetet eredményez;
 • Csökkenti a port;
 • Elfolytja a szagokat;
 • Csökkenti a víz és az energia felhasználást;


Minimális működési költségek:
Könnyű és egyszerű telepítés, minimális karbantartási igény és alacsony energiafelhasználás. Ellenőrzött, költséghatékony alkalmazások tömkelegét használva a párásító hűtés egy igazán előnyös választás.

 • NAGYOBB Súly
 • JOBB Egészség
 • TÖBB Tej
 • TÖBB Hús
 • TÖBB Tojás
 • TÖBB Haszon


IPARI – TECHNOLÓGIAI PÁRÁTLANÍTÁS
Cégünk által forgalmazott  párátlanító berendezések alkalmasak magas páratartalmú helyiségek párátlanítására.

 


Felhasználási területek:

 • mosó konyhák
 • könyvtárak
 • alagsori helyiségek
 • téli kertek
 • magas páratartalmú lakó helyiségek
 • pincék
 • ruha szárítók
 • uszodák


 
 Kültéri klimatizálás


A kültéri hűtéstechnika olyan klimatizálási feladatokra irányul, amely a hagyományos légkondicionálókkal nem megoldható, nem célravezető vagy túl költséges.

 

A szabadtéri párahűtő berendezések segítségével akár 7-12 fokkal alacsonyabb hőmérséklet is elérhető. Működési elve teljesen eltér a már ismert klímaberendezésekhez képest. A párolgás elvén alapul, a természetben előforduló fizikai törvényszerűséget kihasználva hűti le környezetét.
Számtalan érdekes és sokoldalú felhasználást tesz lehetővé. A vendéglátóipari egységek teraszainak, a különböző szabadtéri rendezvényeknek, sporteseményeknek nélkülözhetetlen eleme, de a mezőgazdaság, állattenyésztés, borászat, hadsereg, faipar, építőipar területén is dinamikusan fejlődik az alkalmazásuk.

Mikor a hűtés is tudatosan ZÖLD


                     

A mai energiatudatos világban nem elhanyagolható szempont, hogy a környezetbarát technológia következtében nem szennyezi a levegőt, sőt minimális energiafelhasználása miatt meghosszabbítja Földünk energiatartalékait.

Kültéri klíma- és párásító rendszer

 • •    Mobil klíma
 • •    Ventilátor rendszer
 • •    Vonalsor rendszer
 • •    Egyedi kialakítású rendszer


Alapelvek a kültéri hűtéstechnikában
A víz elpárolgása felelős a hűvös érzetért, amit a bőrünkön is érzékelünk, amikor az a levegőből hőt von el. Ehhez a folyamathoz a víz felhasználja a levegő szárazságtartalmát és a környezeti hőmérsékletet is.

Nagynyomású  szivattyú segítségével, speciálisan a kültéri hűtéshez kialakított fúvókák porlasztott vízszemcséket juttatnak ki a levegőbe, amelyek minden esetben 10 mikron méretnagyságnál is kisebbek „kevesebb, mint az emberi hajszál keresztmetszete”.

A porlasztott apró vízszemcsék a levegőben lévő környezeti hőt felhasználva rendkívül gyorsan elpárolognak és bekövetkezik a párolgásból fakadó fizikai folyamat a lehűlés. A hőelvonási energia következtében a vízszemcsék hideg levegőt képeznek és ezáltal nagymértékben változtatják meg a levegő hőtartalmát és lehűtik azt.

A relatív páratartalom értékén értjük azt a nedvesség felszívási, elpárologtatási képességet, melyet egy adott hőmérsékleti tartományban még képes a levegő felvenni. Ez a döntő tényezője a hűtési potenciálértéknek. Így kijelenthető, hogy a párolgással történő hűtés hatékonyságának a mértéke, egyenes arányban van a levegő természetes páratartalmának értékével. Minél alacsonyabb egy adott helynek a levegő páratartalma, annál jobb hűtőhatást tudunk elérni a területen a levegőbe juttatott, azonnal elpárolgó és hűsítő hatást kifejtő vízszemcsék segítségével.

Miért használjunk kültéri hűtést?

 • 10-15 Celsius fokkal csökkenti a hőmérsékletet.
 • Víz alapú természetes klimatizálást biztosít.
 • Energiatakarékosan üzemel (átlagosan kevesebb, mint 1500w/órás teljesítményfelvétel).
 • Környezetbarát működés (pár liter/órás vízfelhasználás!).
 • Nagymértékben fokozza a komfortérzetet.
 • Nincs vízlecsapódás.
 • Kiváló a pollen és szállópor taszítására (allergiásoknál kifejezetten ajánlott).
 • Csökkenti a repülő rovarok jelenlétét (légy, szúnyog, darázs, stb.).
 • Csecsemőbarát (ablak elé szerelve kiváltható a beltéri klíma).
 • Illat és aroma adagolás lehetősége (kávé, citrom, illataromák, stb.).
 • Tetszés szerint időzíthető (impulzusszerűen, vagy megadott időtartamokban való üzemelés).
 • Egyedi igények alapján történő kialakítás.

Javasolt felhasználási területek:
Házkertek, teraszok, éttermek, koktélbárok, kávézók, cukrászdák, szórakozóhelyek, közterületek, terek, parkok, medencék, strandok, fürdők, aquaparkok, különböző kültéri rendezvények, teniszpályák, golfpályák, sportesemények, klubhelyiségek és minden más egyéb kültéri helyszínen és eseményen.


 

adatkezelesi-tajekoztato