acer
Húsipari hűtés

Zöldség, Gyümölcs hűtés

Pékáru hűtés

Hús hűtés

Tejtermékek hűtése

Jépálya hűtés

Ipari technológia

Húsipari hűtés

A húsok és húskészítmények nagy víz- és fehérjetartalmuk miatt romlandóak. Hogy megóvjuk frissességüket,a megfelelő hűtés biztosítása alapvető kérdés. A fizikai tartósítás legelterjedtebb módja a hűtés, mely legkevésbé változtatja meg a hús eredeti tulajdonságait.

Az ACER Hűtő és Épületgépész Kft vállalja a húsipari feldolgozás berendezéseinek, - különös tekintettel- hűtők, hűtőkamrák, fagyasztók, fagyasztókamrák, érlelő berendezések, vágóhidak hűtő helyiségeinek egyedi kialakítás és méret szerinti tervezését, kivitelezését. Mobil és fix telepítésű hűtőkonténerek, vadhűtők gyártását.
A megfelelő tárolás és kezelés fontos a húskészítmények esetében. A három fő romlástípus közül (kémiai és biokémiai, mikrobiológiai és fizikai), cégünk a hűtés, fagyasztás területén tud kiváló szakszerű megoldásokat nyújtani.

Hűtéskor nagyon fontos, a hőmérséklet, a légmozgás és a relatív páratartalom összhangja. A hűtőtérben, a különböző magasságokban levő hőmérséklet csak akkor lesz egyenletes, ha azt légmozgással biztosítjuk. Ahhoz, hogy a légmozgás ne vezessen a húsok kiszáradásához, a páratartalmat szabályozni kell.

 

Hűtőházak

Cégünk vállalja, az egyedi igényeknek megfelelően kialakított, professzionális technológiával ellátott, kitűnő hőszigetelésű, hatékony energiafelhasználású, Európai Uniós szabványoknak megfelelő hűtőházak, hűtőkamrák készítését, a tervezéstől a kivitelezésig – Freon, ammónia, CO2 kivitelben egyaránt.

Technológiai hűtőházak:

Gyorsan romló élelmiszert előállító, vagy feldolgozó üzemhez kapcsoló hűtőházak, ahol megvannak a termelés technológiájához és folyamatossághoz szükséges feltételek, gépsorok. Mindemellett magába foglalja a hűtőteret és a hűtőberendezést. (pl. vágóhidak, húsfeldolgozó üzemek, halfeldolgozók, konzervgyárak, stb.)

 

A hűtés főbb módjai:

Hagyományos hűtés: Célja, hogy a maghőmérséklet minél hamarabb érje el a 7 °C-ot és a felületen vízszegény réteg alakuljon ki. Gyors előhűtés: A gyors előhűtéskor a felületi réteg intenzív lehűtése csökkenti a nedvességáramlást a hús belsejéből a felületre, ezáltal csökken a hűtési veszteség.

Ultragyors előhűtés: Az intenzív hűtés következtében felületi fagyos réteg jön létre, mely csökkenti a hűtési veszteséget és a felületen a mikroorganizmusok elszaporodását is.

Húsiparban elterjedtebb fagyasztó típusok:

 

A fagyasztás főbb módjai:

A fagyasztásos eljárás lényegesen lassítja a kémiai, biokémiai változásokat és a baktériumok szaporodását. Fagyasztás hideg légáramban: A legelterjedtebb módszer. A levegő gyorsabb áramoltatása gyorsítja a fagyasztást, de növeli a termék súlyveszteségét is. A berendezések működhetnek szakaszosan vagy folyamatosan.

Fagyasztás hűtött fémlapok között: Szabályos formájú hús fagyasztásakor alkalmasak a tömbfagyasztók. A húst közvetlenül vagy csomagoltan lehet fagyasztani.

Fagyasztás elpárolgó közegben: Alacsony forráspontú gázok cseppfolyósításával (levegőt, nitrogént, szén-dioxidot) törtnő eljárás.

Fagyasztóalagút:

A berendezés magas hatásfokú hűtést biztosít. A húsiparban a darabos húsáru, pl.: húsgolyó, hűtésére használják. Sokkolásos technológia segítségével a termék megőrzi eredeti tulajdonságait, gyorsan lehűthető.

Ennek az eljárásnak nagy előnye, hogy a gyors fagyasztás nem hagy időt a termék kiszáradásának, s az ebből következő súlyveszteségnek.

Kéregfagyasztás:

Erre az eljárásra akkor van szükség, amikor a termék formáját stabilizálni kell, mielőtt a mechanikus fagyasztás megtörténik. Például, vízvesztéses, apró termékek összetapadásának elkerülése érdekében. E célok kirogén fagysztóval megvalósíthatóak, ezek a berendezések mely mechanikus fagyasztóval is együtt alkalmazható. A szeletelt élelmiszerek különböző felvágottak , szalámi, sonka,hal, számára biztosít hatékony szeletelést, mindemellett a termék szilárdságát is megőrzi.

Füstölő, érlelő kamrák:

Környezetbarát, energiatakarékos és felhasználóbarát főző,- füstölő,- érlelő berendezések számítógépes vezérléssel, különálló vagy beépített füstgerjesztővel. Választható különböző füstölési módok: meleg-, hideg- és intenzív füstölés. A különböző érlelni illetve füstölni kívánt termék minőségét nagyban befolyásolja a megfelelő légállapot megteremtése. A folyamat során, a cirkuláló levegőből kiválik az elvonandó víz, mely a vízgyűjtőből vízzáron keresztül jut a csatornahálózatba. A megfelelő hőmérsékletű, páratartalmú befújásra előkészített levegő, váltócsappantyún keresztül jut a levegőelosztó csőbe. A légcsatornákból váltakozva áramlik a levegő az érlelő terem mennyezete alatt jobb, vagy baloldali térfélbe. Ezt követően áthalad az érlelni, füstölni kívánt termék között, majd eljut a terem középvonalában elhelyezett szívócsatornába.

 

Jéggépek, párásító berendezések:

A halból és tengeri állatokból készült termékek, illetve egyes húsfélék ki vannak téve a kiszáradás veszélyének, a frissesség elvesztésének. A párásító berendezéseknek köszönhetően megőrizhetjük a termékek természetes nedvességtartalmát, megelőzve a súlyveszteséget.

A párásító berendezések nagy előnye, hogy a kellemetlen szagok terjedését is kontrollálják.

Szolgáltatásink
TERVEZÉS, TANÁCSADÁS

Komplett hűtőházak tervezése, építése
Hűtőrendszerek tervezése, kivitelezése
Kivitelezéssel kapcsolatos tanács-adás
Komplett tervezési szolgáltatás: magába foglalja a tervezést, fejlesztést, valamint konzultációt a kivitelezés megkezdése előtt, közben és után.
Megvalósíthatósági do
umentum és üzleti terv elkészítése.
Műszaki szakértői vélemény készítése.
Energiagazdálkodási és -hatékonysági felmérés, tanácsadás.
Meglévő hűtőrendszer problémáinak felderítése, fejlesztési javaslatok készítése
Pályázatírás, pályázatfigyelés, projektmenedzsment

 

KIVITELEZÉS

Építészeti valamint a hűtőrendszer igénye esetén generál kivitelezése
Egyéni hűtőkamrák építése. Hűtőrendszer kiépítés
Direkt/indirekt hűtőközpontok kivitelezése
Meglévő hűtőrendszerek optimalizálása, modernizálása
Kivitelezés minőségi anyagokkal
Hűtéstechnikához kapcsolódó teljes körű villamosipari munkák
Hűtőrendszerek karbantartása, javítása