Zöldség, Gyümölcs hűtés, hűtők, tárolók

 

Tervezés – Fejlesztés – Tanácsadás – Kivitelezés – Felújítás – Vezérlés - Alkatrészek

Az ACER Hűtés és Épületgépész Kft. több évtizedes, szakmai tapasztalattal rendelkező kollégákkal, és az iparág legkiemelkedőbb gyártói kapcsolataival vállalja hűtőházak megtervezését, kivitelezését, építését beleértve a hűtőgépészetet, hűtés és klímatechnikai munkák, Sokkoló kamráik, szalagos és gyorsfagyasztók tervezését, műszaki segítség nyújtását pályázatok elkészítésében.


A gyümölcsök és zöldségek értékes tápanyagaik, kedvező étrendi hatásuk miatt jelentős szerepet foglalnak el az emberi táplálkozásban. Ahhoz, hogy a kereskedelmi mennyiségű friss zöldség és gyümölcs piacképes állapotban, egész évben egyenletesen érje el piacát, fogyasztóját, le kell hűteni és megszakítatlan hűtőláncban kell a háztartási hűtőszekrényig eljuttatni. Éppen ezért a hűtés a zöldség-gyümölcs árutermelés nélkülözhetetlen eszköze. Mivel ebben az esetben élő organizmusokat kell a lehető leghosszabban, és legkíméletesebben eltartani, és annak érdekében, hogy fontosabb tulajdonságaik, biológiai értékük ne változzon, ezért hűtésük különleges szakértelmet igényel.

Cégünk vállalja átmeneti- és tartós (ULO) zöldség- és gyümölcs hűtőtárolók, hűtőkamrák, technológiai hűtőrendszerek, párásító rendszerek tervezését, kivitelezését, meglévőek korszerűsítését, karbantartását.

Célunk, hogy szakértelmünkkel, tapasztalatunkkal olyan megoldást nyújtsunk ügyfeleinknek, mellyel optimális energiafelhasználás, minimális súlyveszteség elérével és tárolási betegségek elkerülésével piaci előnyüket növeljék.

A hűtés a zöldség - gyümölcs árutermelés nélkülözhetetlen eszköze
A hidegkezelésnek széles körben alkalmazott módja a hűtés vagy hűtőtárolás, fagyasztás, fagyasztva tárolás, és a gyorsfagyasztás. Hatékony tartósítási eljárás, mellyel jelentősen csökkenthető a mikroorganizmusok romlást okozó tevékenysége. További előnye, hogy a hőelvonásos módszerrel az élelmiszer, eredeti összetételét, biológiai és élvezeti értékét képes megőrizni.

A legjellemzőbb eljárások az alábbiak:

 • hűtés és hűtve tárolás atmoszférikus légtérben
 • hűtés és hűtve tárolás szabályozott és ellenőrzött légtérben
 • élelmiszerek gyorsfagyasztása
 • élelmiszerek fagyos tárolása 

 

Élelmiszeripari hűtőházak főbb típusai:

 • téli terménytároló hűtőházak (átmeneti, szeptember végétől május közepéig, +2-+7oC-os hőmérsékleten üzemelő hűtőház)
 • egész éves működésű hűtőházak (a nyári időszakban is 0oC-+2oC-t biztosító hűtőház)
 • fagyasztó és fagyostároló terek (meghatározó a tér  állandó páranyomásénak biztosítása)


Hűtés, hűtve tárolás:
Fagypont fölötti, azaz az adott termék friss állapotban, fagypontja fölötti lehűtését és tárolása. A tárolási hőmérséklet csökkenésével valójában a termék öregedési folyamatát lassítjuk, így élettartama hosszabb lesz.

Gyümölcs és zöldség fagyasztása:
Az adott termék fagyáspontjánál alább való hűtés, fagyáspontja alatti tárolás. A gyorsfagyasztott termékeket hűtő (fagyasztó) tárolókban legalább -18°C-on kell tárolni kiszállításig. Az így kezelt gyümölcsök például: málna, szamóca, szilva, őszibarack, sárgabarack, meggy, cseresznye, szeder, alma stb.,és. a zöldségek: például: zöldborsó, karfiol, brokkoli, gomba, paraj és sóska, paradicsom, paprika, sárgarépa, fehérrépa, kelbimbó stb., érzékenyek a hőfokváltozásra, ezért szigorúan be kell tartani a fagyasztás, tárolás, szállítás során az előírt hőmérsékletet. 

Sokkoló kamrák:
A sokkoló kamrákban a lehűtési folyamat felgyorsítva zajlik, lehetővé téve azt, hogy a kialakuló fagyás egyenletes, mikrokristályokkal telített legyen, és a lehető legrövidebb időn belül (többnyire 60 vagy 90 perc) végbemenjen. A lehűtendő élelmiszer így megőrzi állagát, zamatát, és hasznos tulajdonságait.

Sokkolók néhány típusa:

Gasztronómiai sokkoló: Éttermi, konyhai használatra szolgáló egysége méretű kis teljesítményű berendezések.
Kocsis vagy tálcás sokkoló: Nagyobb mennyiségben gyártó élelmiszer üzemek nélkülözhetetlen berendezése. Teljesítményét tekintve az egy regálos betárolástól a több regálos nagyteljesítményű gyorshűtőkig terjed. A betárolt regálok hűtése oldalirányból történik, lehetővé téve az összes termékek egyszerre való, egyidejű lehűtését.
Spirálsokkoló: Darabos termékek sokkolására használatos, gyártósoron készített élelmiszeripari termékek esetében.
Szalagos sokkoló:  Darabos húsárú sokkolására ( pl. húsgolyó) alkalmas, gyártósoron készített élelmiszeripari termékek sokkoló berendezése.
A sokkolás és gyorslehűtés közötti különbség:
Sokkolás esetén a termék maghőmérséklete –7Cº, vagy ez alatti hőmérsékletre kerül lehűtésre.

A gyorslehűtés ezzel szemben 0 Cº alsó határral dolgozik  A gyorslehűtési folyamat elősegíti a nagy mennyiségű élelmiszer készítését, raktározását és hűtőláncban történő szállítását, állásidő nélkül.

A folyadékhűtők:
Elterjedését az energiatakarékos, környezetbarát technológiai tulajdonságainak köszönheti
 Az ACER Hűtés és Épületgépész Kft kifejezetten csúcsminőségű, kimagasló műszaki megoldásokat biztosít partnerei számára.


 

Banánérlelők:
Cégünk a legmodernebb érlelési és tárolási technikát tervezi meg és építi fel a megrendelő igényei szerint.
A zölden beérkezett banánt rendkívül precízen, irányított érleléssel "banánsárgán" kell a piacra juttatni.
Az egyik legfontosabb alapelv az egyenletes légeloszlás biztosítása, amelynek fontos elemi:

 • Nagyteljesítményű léghűtő
 • Speciális légterelők
 • Nagy számban elhelyezett hőmérő szondák

A jó banánérlelési technológia nagyon fontos feltétele a közvetítőközeges hűtéstechnológia. Precízen szabályozott hűtés, ami nem engedi meg a 0,1  C-nál nagyobb hőmérséklet eltérést.

 

 

ULO technológia:
A legkorszerűbb tárolási technológia jelenleg az ultra alacsony oxigén szint biztosítása. Az un. ULO módszerrel hűtött gyümölcs és zöldség tárolók lehetővé teszik, hogy a tárolás idejét akár egy évre is megnöveljék. A rendszer bármilyen gyümölcs hosszú távú eltarthatóságára szolgál. Az ULO technika a kívánt értékre való O2 szint csökkentését, a CO2 szint növelését jelenti. A számtalan variálási lehetőségből adódóan, termékfajtától és növekedési feltételektől, klímától függetlenül a termékek hosszú távon eltarthatóak.
 

Virághűtők:
A vágott és cserepes növények hosszabb ideig való eltarthatóságát a virághűtő kamrák biztosítják. Használatukkal a növények hosszabb ideig eltarthatóak, lehetővé téve ízléses bemutatásukat.

 


 

Csíráztatás hűtés:
Csíráztató kamrákban egyes zöldség és virágmagokat a vetés előtt 5-10C –on érdemes hűteni. A kezelés gyorsítja a csillagfürt, saláta, póré, metélőhagyma, árvácska, rézvirág, nefelejcs, és kankalin magvaink kelését. Csíráztató kamráinkat igényszerinti beszereléssel készítjük el.
Továbbá vállaljuk kertészeti termények fagyasztására szolgáló fluidizáló fagyasztóinkat

Párahűtő rendszerek
Nagy nedvességtartamuk folytán a zöldségek, gyümölcsök felületükön keresztül folyamatosan párologtatnak, mely tulajdonságuk a betakarítás után is megmarad, sőt fokozottabbá válik egy gyors légmozgású hűtött tárolóhelyiségben. Frissesség és minőség megtartása érdekében a kipárolgás mértékének alacsonyan tartása elemi fontosságú a hatékony tárolás során. A terméket körülvevő környezet magasabb páratartalma lelassítja ezt a folyamatot, elősegítve, hogy a termék megtartsa saját nedvességtartalmát. Adott esetekben, párásítással a zöldségek és gyümölcsök minősége magasabb színvonalon tartható. Gyorsan megtérülő beruházás.


Mivel az optimális tárolási környezet relatív páratartalma ugyanúgy termékenként különböző, mint a hőmérséklet, ezért minden párásítási feladat előzetes felmérést igényel. Kérje tanácsunkat, és egyedi igényeire készített ajánlatunkat.

 

 

Szolgáltatásink:

 • TERVEZÉS, TANÁCSADÁS
 • Hűtőrendszerek tervezése, kivitelezése
 • Kivitelezéssel kapcsolatos tanács-adás
 • Komplett tervezési szolgáltatás: magába foglalja a tervezést, fejlesztést, valamint konzultációt a kivitelezés megkezdése előtt, közben és után.
 • Műszaki szakértői vélemény készítése.
 • Energiagazdálkodási és - hatékonysági felmérés, tanácsadás.
 • Meglévő hűtőrendszer problémáinak felderítése, fejlesztési javaslatok készítése
 • Pályázatírás, pályázatfigyelés, projektmenedzsment
adatkezelesi-tajekoztato