Sokkolók, gyorsfagyasztók

 
Gondosan kiválasztott gyártó partnereinknek köszönhetően és saját kivitelezések esetén is, egyaránt kamráink és berendezéseink egyedi igények szerint készülnek, melyek gazdaságos, egyszerű és sokoldalú gyorsfagyasztást biztosítanak megrendelőink számára. A gyorsfagyasztás technológiájának köszönhetően, a termékek megőrzik minőségüket, tápértéküket, állagukat és víztartalmukat.

Amit a sokkoló kamrákról érdemes tudni:
A sokkoló kamrákban a lehűtési folyamat felgyorsítva zajlik, lehetővé téve azt, hogy a kialakuló fagyás egyenletes, mikrokristályokkal telített legyen, és a lehető legrövidebb időn belül (többnyire 60 vagy 90 perc) végbemenjen. A lehűtendő élelmiszer így megőrzi állagát, zamatát, és hasznos tulajdonságait.

A sokkolás és gyorslehűtés közötti különbség:

  • Sokkolás esetén a termék maghőmérséklete –7Cº, vagy ez alatti hőmérsékletre kerül lehűtésre. A betárolási hőmérséklet technológiától függően lehet szobahőmérsékletű, vagy akár +90Cº-os is. A lehűtési folyamat során figyelembe kell venni, hogy a magas hőfokú termék betárolásakor a sokkoló kamra hőmérséklete is megemelkedik, ami rontja a lehűtés hatékonyságát. Ezért speciális adagoló szelepeket alkalmazunk, amelyek nem engedik az elpárolgási hőmérsékletet a beállított érték fölé.
  • A gyorslehűtés ezzel szemben 0 Cº alsó határral dolgozik, tehát az itt előállított gyorslehűtött termékek nem kerülnek mélyhűtő tárolóba, hanem normál hőmérsékletű hűtőkamrában történik a további kezelésük, raktározásuk. A gyorslehűtési folyamat elősegíti a nagy mennyiségű élelmiszer készítését, raktározását és hűtőláncban történő szállítását, állásidő nélkül.

 

Sokkoló és gyorslehűtő berendezések néhány típusa:

  • Gasztronómiai sokkoló: Éttermi, konyhai használatra szolgáló kompakt méretű, kis teljesítményű berendezések. Kapacitásuk jellemzően 10 kg – 50 kg.
  • Kocsis vagy tálcás sokkoló: Nagyobb kapacitású élelmiszer előállító vagy feldolgozó üzemek jellemző berendezése. Kapacitása az egy regálos betárolástól a több regálos nagy teljesítményű gyorslehűtőig vagy sokkolóig terjedhet. A jellemző kapacitás: 50-100 kg/regál.
  • Spirálsokkoló: Gyártósoron készített élelmiszeripari termékek sokkoló berendezése. Csak darabos termékek hűtésére alkalmas.
  • Szalagos sokkoló: Gyártósoron készített élelmiszeripari termékek sokkoló berendezése. Jellemző használati területek: zöldségfeldolgozás, darabos húsáru hűtése (pl. húsgolyók), pékáru, stb.

 

Hasznosítási területek:

  • Élelmiszeripar: A sokkolásos technológia az élelmiszeripar egyik legdinamikusabban fejlődő területe napjainkban. A sokkolás segítségével az előállított termék gyorsan lehűthető, állásidő nélkül továbbszállítható és emellett a termék megőrzi az eredeti kedvező tulajdonságait. Berendezéseinket az élelmiszeripar alábbi területeire ajánljuk:
    • Melegkonyhai ételhűtés és ételfagyasztás
    • Pék- és sütőipar
    • Cukrászat
    • Húsipar, vágóhidak, húsfeldolgozók – hűtése
    • Zöldség-és gyümölcs feldolgozás – hűtés
  • Gépipar: -30/-40 C0-os környezetet szimuláló.
  • Üzletberendezések - Sokkoló hűtők: Cukrászatok, éttermek, vendéglátóhelyek nélkülözhetetlen berendezései, melyek lehetővé teszik a HACCP előírásainak maradéktalan betartását.


Tervezés és kivitelezés

A tervezési folyamat során az igényfelmérés, kapacitás és teljesítmény számítást követően kerül a sokkoló kamra mérete meghatározásra. A tervezési szakaszban érdemes a legoptimálisabb teljesítménnyel kalkulálni, mivel nagyobb hűtőteljesítmények esetén az elektromos energiafogyasztás is megnövekszik, illetve a szükségesnél nagyobb hűtőteljesítmény a beruházási költségeket is megemeli. A hűtőteljesítmény számításakor figyelembe vesszük az alábbiakat:

  • Lehűtendő áru jellege
  • Egyszerre betárolt áru tömege
  • Betárolt áru hőfoka
  • Lehűtési maghőmérséklet
  • Lehűtési időtartam                            


A fenti tényezők összhangja nagyban befolyásolja a sokkolásos technológia, a gyorslehűtés, vagy a kelesztés megszakításos eljárás berendezéseinek optimális és költséghatékony kivitelezését. A beruházási költségek csökkentése érdekében - a megrendelő igényeit, kívánságait figyelembe véve- olyan technológiát dolgozunk ki, amely a legjobb ár érték arányt képviseli.

 



 
 

adatkezelesi-tajekoztato