Vezérléstechnika, távfelügyeleti rendszerek

 
Hűtés és Klímatechnikai Villamos munkák tervezése és kivitelezése

Villamos tervezés
Vállajuk elektromos kapcsolószekrények tervezését. Gyártmányaink jelentős részét magunk tervezzük, esetenként partnereinknek is nyújtunk ilyen szolgáltatást.

Berendezés gyártás
Cégünk kiváló minőségben és rövid határidővel állít elő kültéri és beltéri elektromos kapcsolóberendezéseket. A gyártást követően ellátjuk megrendelőinket a megfelelő dokumentációval (gyártási és megvalósulási dokumentáció, vizsgálati jegyzőkönyvek.)


 


Hűtéstechnika - épületvillamosság:
Vállalunk klíma és hűtéstechnikához kapcsolódó teljes körű villamos kivitelezést:

  • Ipari, technológiai rendszerek elektromos szerelése
  • Ipari kábelhálózati rendszerek szerelése
  • Kapcsolóberendezések gyártása
  • Kapcsolószekrények telepítése
  • Különféle világítási rendszerek megvalósítása
  • Kábelhálózati nyomvonalak kiépítése
  • PLC rendszerek tervezése, gyártása, üzembe helyezése

Vagyonvédelmi, tűzvédelmi rendszerek:
Vállaljuk mozgásérzékelők, füstérzékelők, ablaktörés érzékelők, kültéri és beltéri kamerák telepítését.

Villámvédelmi rendszerek kiépítése:
Az előírásoknak megfelelően kiépítjük vagy javítjuk építmények villámhárító rendszerét, melyről a mérési jegyzőkönyvet készítünk.

Biztonságtechnikai felülvizsgálatok:
Egyik legfontosabb célunk munkáink során a kiváló minőség. Ennek érdekében a gyártás, vagy kivitelezés során folyamatos ellenőrzéseknek vetjük alá munkáinkat. A munka végén elvégezzük és dokumentáljuk az adott feladathoz szükséges villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatot.

Karbantartási és üzemeltetési munkák:
Vállaljuk komplett elektromos energiaellátó rendszerek, világítási hálózatok, biztonságtechnikai rendszerek üzemeltetését, karbantartását.


Fontos Tudni valók

 

HŰTŐKAMRA TERVEZÉS ALAPJAI:

  • Rendelkezésre álló hely mérete (szélesség, mélység, magasság, mennyezet és felső áru távolsága)
  • Betárolandó áru típusa és anyag jellemzői, csomagolása
  • Igényelt hőmérséklet (normál, vagy mélyhűtő, egyéb speciális kritériumok)
  • Lehűteni szeretnénk, vagy hőfokon tárolni?
  • Az egységrakomány, egységcsomagok milyen elrendezési lehetőséget adnak
  • Terek elrendezése, méretarányos vázlat készítése (ajtók nyílása, rakodhatóság)
  • Hűtőaggregátok optimális telepítési helyének megválasztása (kritériumok: esztétikum, zaj, szellőzés, hozzáférhetőség, telepítési távolság)
  • A környezet hőmérséklete (pl.: konyhaüzem)
  • Optimális belmagasság számítása (felesleges teret ne hűtsünk)
  • Vertikális rakodási magasság (kézi betárolás esetén max. 2300 mm belmagasság)
  • Várható áruforgalom (ki- betárolás napi és heti szinten) Tárolási technológia
  • Tárolandó áruk élettartama (FIFO elrendezés lehetősége)
  • Nagy áruérték esetén javasolt a duplikált biztonsági hűtőrendszer
  • Épület felügyeleti rendszerbe köthetőség, esetleg GSM hőmérsékleti riasztás
  • Betárolt áru hőmérséklete
  • Későbbi kapacitás bővítésének lehetősége Későbbi szétszerelhetőség – szükség esetén költöztethető kivitel
  • Lehűtési idő
  • Várható potenciális hőveszteség
  • Hűtőtéri nyílászárók típusa (nyílóajtó, tolóajtó, szekcionált kapu, gyorskapu, stb)
  • Ezen kritériumok mellett figyelembe kell venni a beruházási igényeket és a használt technológia sajátosságaiból eredő adottságokat. Javasolt a fenti sarokpontokat átgondolni, mielőtt hűtőkamrát vagy ipari hűtőberendezést terveztetünk! Figyelem, a hűtőkamra mennyezetig soha nem pakolható! (Ezzel a légáramlás útját akadályoznánk) Nagy méretű mélyhűtőknél padozatszigetelés alatti fűtőszál kötelező! Mélyhűtőkbe, nyomás kiegyenlítő szelep!


A hűtőkomplexum tervezését a következő szakterületekkel együttesen célszerű előzetesen egyeztetni (ez függ attól, hogy csak tárolás, vagy feldolgozás is lenne):

  • Élelmiszer technológus szakember (segít a hűtőház és élelmiszeripari technológia kidolgozásában, valamint elrendezési vázlatokat ad a tervezőknek)
  • Hűtéstechnológiában jártas épületgépész és építész-tervező szakember (elkészíti az elképzelések alapján a terveket, amelyeket a kivitelezőknek át lehet adni)
  • Hűtéstechnológiai tervező mérnök (hűtőgépészet méretezése, specifikáció kidolgozása az építész rajzok és technológiai rajzok alapján)
  • Energetikus szakember (energia fogyasztás és megtakarítási pontok a fenti szakterületek adatai alapján)

 

Élelmiszer tárolási útmutató:

 

Termék Hűtési hőmérséklet Relatív páratartalom % Ajánlott tárolási időtartam
Alma -1 / +1 85 - 90 2-7 hónap
Bab (szárított) +0.7 70 6 hónap
Banán +11.7 85 2 hét
Bárány (Fagyasztott) -24 / -12 80 - 90 10 hónap
Bárány (Friss) 0 / +1 80 - 90 5-10 nap
Birka (Fagyasztott) -12 / -18 80 - 85 3-8 hónap
Birka (Friss) 0 80 - 85 10 nap
Burgonya +3 / +6 85 - 90 6 hónap
Citrom +5 / +10 80 - 90 2 hónap
Cseresznye +0.5 / +1 80 1-3 hét
Csokoládé +4.5 75 6 hónap
Datolya -4.5 75 12 hónap
Dinnye +2 / +7 80 - 90 1-8 hét
Hal (Fagyasztott) -20 / -12 90 - 95 8-10 hónap
Hal (Friss) -0.5 / +4 90 - 95 1-2 hét
Jégkrém -30 / -20 85 2-12 hét
Kajszi -0.5 / +1.6 78 - 85 1-2 hét
Káposzta 0 / +1 85 - 90 1-3 hónap
Karfiol 0 / +2 85 - 90 2-3 hét
Margarin +0.5 80 6 hónap
Marha (Fagyasztott) -18 / -20 80 - 85 3-8 hónap
Marha (Friss) +1.75 87 3 hét
Méz 1 75 6 hónap
Narancs 0 / +1.2 85 - 90 8-10 hónap
Őszibarack -0.5 / +1 80 - 85 2-4 hét
Paradicsom (Zöld) +10 / +20 85 - 90 3-4 hét
Petrezselyem +1.5 80 1-2 hét
Rák -7 80 1 hónap
Sajt -1 / +1.5 65 - 75 3-10 hónap
Saláta 0 / +1 85 - 90 1-2 hónap
Sárgarépa 0 85 - 90 1-2 hét
Sertés (Fagyasztott) -12 / -18 80 - 85 3-8 hónap
Sertés (Friss) 0 80 - 85 3 hét
Szárnyas (Fagyasztott) -30 / -10 80 3-12 hónap
Szárnyas (Friss) 0 80 1 hét
Szőlő -1 / +3 85 - 90 1-4 hónap
Tej 0 / +2 80 - 85 1 hét
Tojás -1 / -0.5 80 - 85 8 hónap
Uborka +2 / +7 75 - 85 2 hét
Vaj -10 / -1 75 - 80 6 hónap
Zöldbab 0 80 - 90 1-3 hét
Zöldség (Fagyasztott) -24 / -18 - 6-12 hónap



Hűtőkamra telepítési feltételei:

  • Aggregát egység telepítési helyén a megfelelő elektromos energia ellátás legyen (1 vagy 3 fázis, teljesítménytől függően).
  • Hűtőkamra kondenzvíz , (elpárologtató egységnél) cseppvíz elvezetése.(kamrán belül a kivitelező végzi, a kamrán kívül a bűzelzárt lefolyót azonban biztosítani kell. Ez lehet meglévő szifonba kötés, vagy erre a célra kialakított falsíkba süllyesztett lefolyó. A lefolyónak a kamratest mögött, vagy oldalfalánál kívül kell lenni.)
  • Hűtőkamrának kialakított helyiségnek szintezett, sík, teherhordó aljzattal kell rendelkeznie.
  • Kültéri kamra esetén a kamratest fölé csapadékvédő tetőszerkezetet kell kialakítani és javasolt a direkt napfénytől való védelem is.


Hűtőrendszer kialakítása:

Alapesetben javasolt a hűtő aggregátot kültérre telepíteni, így az megfelelő kondenzációval tud működni. A kültéri telepítés során mellőzni kell a déli fekvésű oldalra történő telepítést, elkerülve ezzel a hűtő aggregát hatásfokának csökkenését a nyári hónapokban. Nem csak kültérre lehet azonban telepíteni a hűtő aggregátot, hanem egyéb jól szellőző helyekre is (alagsor, pince, lépcsőfeljáró, padlás, stb).

A hűtőkamra test tetejére is szerelhető a hűtőgépészet, ez esetben beszélünk kamratetőre telepített aggregátról. A legfontosabb ez esetben azt figyelembe venni, hogy a megfelelő szellőzés biztosított-e a berendezés megfelelő működéséhez. Amennyiben nem megfelelő a szellőzés, úgy a hűtéstechnika hatásfoka és élettartama jelentősen csökken (pl. gondoljunk bele egy működő nagykonyha környezetébe, ahol még 4-5 hűtőkamra gépészetének is üzemelni kell – mindez egy légtérben…). Plusz szellőzést lehetséges biztosítani megfelelő teljesítményű légtechnika, vagy ventilátor alkalmazásával, a légcsere biztosításával
 

adatkezelesi-tajekoztato