ZÖLD Üzleti szemlélet


Pénzt teremt a tudatos, zöld gondolkodás

Sok vállalat még egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy milyen technológiák és stratégiák lennének a legalkalmasabbak a különböző környezetvédelmi célok eléréséhez.

A gazdasági verseny következményei

Az ipari forradalom előtt bolygónk légkörében 280ppm volt a szén-dioxid koncentrációja, azaz 280 szén-dioxid molekula jutott egymillió légköri részecskére. Az idők során a légkör eredeti, 280 milliomodrésznyi széndioxid-tartalma mellett nagyjából 14 Celsius-fokra állt be bolygónk átlaghőmérséklete. Erre az állapotra rendezkedtek be a földi élőlények, köztük mi, emberek is. Ám amikor az emberiség úgy határozott, hogy kőszén, földgáz és kőolaj elégetése révén teljesíti be álmait, nemcsak a műszaki fejlődés lódult meg, hanem a légkör szén-dioxid-szintje is. Már az első mérések idején, az 1950-es években is 315ppm-et mutatott a kijelző. Mostanára ez az érték 380ppm-re nőtt, és évente átlagosan 2ppm-mel emelkedik.

A szén-dioxid négyzetméterenként alig néhány watt hőenergiát köt meg, ami idáig valamivel több, mint 0,5 Celsius-fokkal emelte bolygónk éves átlaghőmérsékletét. Ez a felmelegedés korántsem elhanyagolható!

 

 

Annyit tehetünk mindössze, hogy enyhítjük a károkat. Az elmúlt években több kutatócsoport is arra az eredményre jutott, hogy 450ppm fölött az eljövendő nemzedékek szeme láttára elolvadhat a grönlandi és nyugat-antarktiszi jégtakaró, kiönthetnek a tengerek. Persze a 450ppm csupán az elméleti úton számított, legvalószínűbb érték, amely nem veszi figyelembe a csekélyebb mértékű üvegházhatást okozó gázok, például a metán vagy a dinitrogén- oxid szerepét. Ha továbbra is évente 2ppm-mel nő a légköri szén-dioxid-koncentráció, alig három és fél évtized választ el bennünket a 450ppm-es küszöbtől.

Az utóbbi időben egyre inkább fejlődő Kína és India levegőszennyezése szintén ugrásszerűen nő. Az Egyesült Államok óriási szén-dioxid-kibocsátása - a világ összes kibocsátásának egynegyede - továbbra is meredeken emelkedik.

Eddig csak Európa és Japán tett lépéseket a kibocsátás megfékezésére.
Nagyon fontos iparosodott országoknak gyorsan, nagymértékben vissza kellene fogniuk a szén-dioxid-kibocsátásukat részben a pazarló életmód megváltoztatásával, részben alternatív technológiák kifejlesztésével, elterjesztésével.

Részünkről az általunk tervezett gépészeti rendszerek energia fogyasztásának minimalizálására kell koncentrálnunk, illetve tájékozatnunk kell a minket megbízó beruházókat, hogy a fentiek miatt és a készletek fogyása és a szükséges technológiai váltások bevezetése miatt az energia árak jelentősen emelkedni fognak. Ezért a jelenünkben elvégzett fejlesztések most számolt megtérülései várhatóan kedvezőbben alakulnak.
 Környezetbarát hõszivattyús fûtés

A levegő-víz hőszivattyú az a „megújuló energiával működő” fűtő készülék, amely a leginkább elfogadottá válik az épületgépész szakma és a végfelhasználók körében egyaránt.

Milyen mértékben használ megújuló energiát a hõszivattyú?

A hőszivattyú nagyrészt megújuló energiát hasznosító berendezés. 100%-ban megújuló akkor lenne, ha a működtetéséhez is megújuló energiát használnánk (pl. napelemet, szélkereket). A magyar villamos energia termelés 58% része fosszilis alapú (szén, földgáz, biomassza), az ilyen működtetésű erőművek hatásfoka 31–34% . Egy fűtési szezonban 15000 kWh fűtési energiát igénylő családi ház CO2 kibocsátása kondenzációs kazánnal kb. 3150 kg. Például a Fujitsu Waterstage hőszivattyú névleges COP-je 4,3 de ha szezonális energiahatékonysági mutatóját (SCOP) csak 3,3-ra veszem akkor ugyanez az épület nappali áram felhasználás esetén „csupán” 2365 kg CO2 –vel terheli a légkört.  Egyértelműen kijelenthető tehát, hogy levegő-víz hőszivattyú környezetbarát fűtést jelentenek.

Alkalmazhatósági kritériumok

A levegő-víz hőszivattyúk alkalmazhatóságában fontos korlát az előremenő hőmérséklet, általában 35–40 °C előremenő hőmérsékletet javasolunk. A maximálisan elérhető előremenő hőmérséklet ezen hőszivattyú esetében akár 58–60 °C amely erőteljesen növeli az alkalmazhatóságát akár felújítási munkáknál is. Bármilyen vonzó is az alacsony üzemeltetési költség, a mai magyar épületállomány csak azon részében lehetséges a gázfűtés teljes kiváltása, ahol méretezési állapotban e körüli előremenő vízhőmérséklet elegendő. A váltásra tökéletesen alkalmas a Fujitsu Waterstage automatikája, míg néhány más terméknél ez pluszberuházással opcióban oldható meg. Ezen hőszivattyú a teljes fűtési időszakban képes ellátni feladatát, igény szerint kombinálható bármely más fűtő berendezéssel.
Új építésű ingatlanoknál egyértelműen a levegő-víz hőszivattyú kiváló választás.

Várható elterjedése

A rendszerek beruházási igénye magasabb, ennek ellenére a „zöld” gondolkodási mód terjedése és pályázati források megnyílása a közeljövőben ugrásszerű terjedést hozhat. A hőszivattyúk a környezeti hőt hasznosítják, a környezeti hő (akár levegő, akár geotermikus energia) pedig nem kerül dollármilliókba, nem zárhatja el senki, és a légkört sem szennyezi. A földgáz rendkívül értékes ásványkincs, de nem megújuló, és nincs is túl sok belőle. Túl értékes ahhoz, hogy egyszerűen elégessük, és a légkört szennyezzük vele. Egy minőségi hőszivattyú megfelelő alternatíva új építés esetén önálló hőszolgáltatóként, vagy felújításnál meglévő gázkazánok kiváltására.

Friss levegő energiatakarékosan!

Már Magyarországon is elérhetőek korszerű hővisszanyerős szellőztető berendezések. Az egyre dráguló energia miatt az épületekbe légmentesen záródó kiváló hőszigetelésű nyílászárókat építenek be. A megfelelő komfortérzethez azonban szükséges a folyamatos friss levegő a belső terekben. Egy átlagos 150-180 m2-es családi ház 50-60 000 Ft-nyi hőenergiát is kidobhat a szellőztetéssel egy fűtési szezonban! A hővisszanyerős szellőztető folyamatos por és pollenmentes friss levegőt biztosít az energia visszanyerése mellett.

LED VILÁGÍTÁS
A power ledek a piacon az egyik legnagyobb fényerőt képviselik.

Eszköztárunkban lévő világító eszközökkel óriás plakátok, kirakatok, áruházi tér és termék világító
reflektorok, irodai, lakás és szállodai sztenderd megoldásokat, valamint utcai térvilágítókat lehet kiváltani.
A lehetőség óriási, hiszen a költségmegtakarítás markáns és egyértelműen számítható. Fontos lehet, hogy áruházi világítás megtakarítás számításánál figyelembe kell venni a hagyományos világítás hőtermelését, amit igény esetén klimatizálással kompenzálunk!
A hagyományos energiatakarékos izzók a le-, és felkapcsolgatásokat nem bírják, ezért élettartamuk nem idő, hanem kapcsolásfüggő, kb. 1 év.
A power ledes világító testek élettartamára nincs hatással a kapcsolások száma, ezért minden
termékre 2 év garanciát vállalunk.
 

adatkezelesi-tajekoztato